Седмицата: Свършиха коледните чудеса! Новата власт не е извънземна

Коментар
23:51 - 26 Декември 2021
11990
Седмицата: Свършиха коледните чудеса! Новата власт не е извънземна

Да, трябва да се бърза в цялата тая гмеж от всякакви кризи накуп. Няма 100 дни за новата изпълнителна власт, няма и 40 даже, колкото сам си нарисува – привидя, новият премиер Кирил Петков. Тия лежерни политически периоди, дето се полагат „по принцип“ на кое да е стартиращо управление, в същата тая гмеж трябва да се спаднат минимум с три пъти – колкото парламентарни избора ни се стовариха един след друг т.г.

Така, ако дните за нагаждане на старта на новоуправляващата четворна коалиция са 100, всъщност им се полагат не повече от 33-34 дни. Но понеже е ясно, че няма начин и да си мечтаят този път за стотачка, то при пожелания от Кирил максимум 40 дни – полагаемото се спаружва до 13-14 денонощия. Така, както и да го смятаме тоя първоначален рахат, той вече е изтекъл, нищо че кабинетът „Петков“ еуфорично се закле едва на 13 декември. Свършиха ей сега някъде по Коледа тия две седмици толеранс в това съвсем нетолерантно, тежко кризисно време, предварително изхабено и от ходене по избори, и от затриване един след друг на всеки избор в мъртво родени парламенти.

Свършиха обаче и коледните чудесата, ако някой властово е разчитал на такива. Щото именно тия дни по Коледа най-много лъсва, а сега особено много, кой какво ражда и защо.

Да, ама чак пък толкова бързо да почнат да лъсват нещата, не е очаквал и най-мнителният избирател, дето по 15 минути се е борил с машината за гласуване, та да му „върже“ гласоподаването за най-новата „промяна“ от всичките нови напоследък. Лъсна всъщност, че новата власт хич не е извънземна, както със сигурност е смятал същият този избирател като събирателен образ на всички които смятат, че някой все ще дойде отнякъде с онова прословутото „да ни оправи!“.

Не, и „Продължаваме промяната“ не е извънземна. Стъпи си здраво на земята, барабар с БСП, ИТН и ДБ в четворната коалиция. И взе да се занимава със собствените си земни неща, а не да прави чудеса и след Коледа, както обеща.

Как така ли? Ами ей така, по най-лесния политпартиен начин. Верният електорат на четворката – малко, но достатъчен на фона на голямото негласуване, се радва на „чудеса“ като „мораториум върху цената на тока за бита“ за сметка на бизнеса, на „повишаване на пенсиите“ за сметка на пенсионерите. Даже и на постъпления от 75 лева, ако с настъпването на Новата година пенсионното население се ваксинира, а все пак ваксинираното си постави трета доза, та всъщност така, чрез бустера да нарасне числото на имунизационните игли, нищо че процентно пак ще сме най-неваксинирани. А в същото време новата власт си влезе в стария управленски мораториум и се ваксинира моменталически срещу всякакви новости, в това число и „продължаване на промени“.

Така че няма нищо чудно, че новите опряха до стари лица, толкова стари, че чак от ДС взети, като по този начин пак пристигна „чудото“ на правене на политика по оня си стария начин. Което се доказа и от факта, че пак нещата опряха лично до премиера – я случая Кирил Петков, лично той да оправя бакиите с назначенията във властта от коалиционните си партньори.

Опряха новите и до старите контрольори – до тази „длъжност“ из министерствата, заемана от „съветници“ на водещата партия в коалицията – в случая „ПП“, които да контролират работата, по-точно „спазването на линията“.

И разпределянето на властта почна постарому – с обикновено разпределяне на порциите, нищо че Кирил беше обещал да ни управляват извънземни. Порционът обаче е в ход, като например при кренето и разкрояването на парламентарните комисии та да има от баницата на властта за всеки, по-точно за всеки един депутат от управляващото т.нар. мнозинство.

Засега толкова, но старите чудеса, под формата на старите номера, тепърва предстоят. ЧНГ, все пак, че цялата нова година е пред тях!