Седмицата: Телето под вола се оказа пръч

Коментар
02:57 - 22 Май 2023
9064
Седмицата: Телето под вола се оказа пръч

Докато си търсеха един на друг под вола теле като за последно през изминалата седмица, първата и втората в момента политсили установиха, че на тая работа с излъчването на редовна власт й трябва пръч. Колкото и всяка от двете кози на свой крак да се пъне, че може и сама. Като в оня брадат виц: „Учителката пита Иванчо: Защо вчера не беше на училище? Иванчо: Щото с тате водихме козата на пръч. Учителката: А баща ти не може ли сам? Иванчо: Може, то и аз мога, ама козата си сака пръч".

Така изведнъж (в неделя – късен следобед) като виц взе да изглежда голямото усукване между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ „по съставянето на редовно правителство“. Понеже от всяка коза на свой крак нищо не може да се роди, се сетиха, че ще трябва пръч. Нещо което да я „закваси“ тая мътеница. И така от усукването се роди ротацията. По всички правила на механиката, където „въртене или ротация на абсолютно твърдо тяло е относително преместване – усукване, на това тяло спрямо една определена точка“. Така се опънаха и усукаха един друг, че родиха „ротация“.

Дали е сън или я има тая сглобка ще се разбере още в първия ден на новата седмица, когато излъчената от ГЕРБ-СДС за кандидат-премиер Мария Габриел трябва да върне на президента Румен Радев връчения й първи мандат за съставяне на правителство – пълен или празен.

Твърди се, че ден по рано – в неделя, са вървели „интензивни преговори между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерите в ПП-ДБ Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов“. И усукването придобило следния ротационен вид. Излъчените от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ кандидати за премиер Мария Габриел и Николай Денков да се сменят на поста на ротационен принцип по за шест месеца. Ама това да стане с втория мандат – на ПП-ДБ, а не с активирания в момента първи мандат на ГЕРБ-СДС. Като първо Денков да е премиер, а Габриел да е вицепремиер и външен министър. После, след шест месеца - обратното. Така с тази врътка, пардон – ротация, щяло да се излъчи „стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство“.

В същото време обаче, пак до последно през изминалата седмица, Бойко Борисов продължи да води паралелни разговори и с двете формации, които заявиха, че ще подкрепят правителството с първия мандат - ДПС и ИТН. Макар че, късно в неделя лидерът на ИТН шоуменът Слави Трифонов – известен и като експертът-политик от дивана, обяви, че всъщност партията му няма да подкрепи правителство с първия мандат – на ГЕРБ-СДС. Излизал от играта един вид, щото не било това правителство експертно, а политическо. То и без Слави пак да „напуска“, тъкмо през изминалата седмица вече беше ясно, че проектокабинет „Габриел“ няма как да мине дори и с 11-те гласа на депутатите от ИТН – общо 116 с тези на ГЕРБ-СДС и ДПС, при необходими 121.

И така колкото и да е ясно, че телето под вола трябва да е пръч (не само според Иванчо), нещата пак увисват на кози крак. Или тая ротация, в която изобщо не е ясно на кого кога ще му скимне да слезе от уж общата въртележка „на пръчовете“. Или пък ще се чака „третият мандат“, който обаче си е традиционно напълно импотентен. Даже дори самият политик Слави да бъде предпочетен този път „за пръч“, а не „по традиция“ вечната куца коза БСП пак да вмирише обстановката „на пръч“. И всички да се разбягат към следващите, миришещи все на същото, шести поред избори за няма и три години.