Седмицата : Три криви ракети в един космос, без да се брои кучето Цецо

Коментар
14:44 - 02 Ноември 2020
8664
Седмицата: Три криви ракети в един космос, без да се брои кучето Цецо

Лекари от първа линия срещу коронавируса излизат всяка вечер пред болниците и светкат с фенерчета. За да ни светне най-после и да ни уврят главите по отношение на самозащитата ни срещу заразата. Трудно ни увират, сваряване няма, като на оня „железния боб“ от пакетите със социални помощи. Който си получи това прозвище, след като социалнослаби баби го варяха час след час, докато пенсията им се изпари напълно през тенджерата за ток.

Толкова с варенето на боба – отпорът му и отпорът ни са железни. Но може и да ни светне, когато се окажем тежки пациенти на „тия с фенерчетата“. Друг боб, напълно суров обаче се опитват да ни натъпчат да го дъвчем от тук до края на света – пардон, засега до следващите парламентарни избори. Дребен политически боб, на дребни уж политици, дето в момента го хвърлят да си гадаят бъдещето, по-точно как да им се напълнят паничките на тия следващите избори.

Сред най-големи политгадатели се очертава една тройка с гарнитура. Като основно ни се поднасят заедно „Отровното трио“, Слави Трифонов и Мая Манолова, а гарнитурно се изявява Цветан Цветанов с новата си, светкавично прясно регистрирана партия.

Засега от тройката – отровните протестъри, политтелевизионерът и политически шавливото острие на токчета, се опитват да се настанят в една обща тенджера. А отрязаната дясна ръка пробва да го играе самостоятелна холна гарнитура. Докато си намери в чия чиния да се плейтне във вид на зарзават, та да се премести и в кухнята, и в трапезарията на предизборната кулинария.

Всъщност и засега, а най-вероятно и за после, цялото това хвърляне на боб - и като идея, и като резултат, гони целта поне да се разкуркат червата на електората. Но пък хвърлянето е „космическо“. На принципа „на крива ракета – космосът й пречи“. Така, като не им излязат предсказанията на политгадателите, поне да са разсмърдели положението. А който от тях все пак си вкара черпака в парламента, да продължи на дребно миризливо и там.

По-интелектуално казано, примерно по Джеръм К. Джеръм/Джером К. Джером, ситуацията с боба е „Три криви ракети в един космос, без да се брои кучето Цецо“. Ето я и моментната „космическа снимка“.

Протестърски изхабеното, и не само „Отровно трио“, незацепилата все още партия на Слави Трифонов „Има такъв народ“ и предварително повяхналата гражданска платформа „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова се договориха тази седмица за „съблюдаване честността на изборите“. Срещнаха се и „си поставиха за цел да създадат обща мрежа от доброволци - наблюдатели на изборния процес, които да следят да не бъде откраднат парламентарният вот“. Демек, изкривиха ракета към някаква неясна черна дупка. Като не става ясно накъде се канят да летят. Коалиция ли ще правят или отделно ще ходят на избори, освен да „следят да са честни“? На срещата са били поканени и от „Демократична България“, но те не се явиха. Но пък съпредседателят Христо Иванов съобщи за отделни действия, за да осигурят и те „честност на изборния процес“.

Така „на този етап“ ракетата на Отровните, Слави и Мая, според самите тях „не е коалиционна“, но пък се изстреляха заедно, за да търсят „гражданска енергия“. Като става още по-крива, понеже поне един от „двигателите й“ – „Отровното трио“, дори не е заявил въобще ще участва ли на избори.

Другият хвърляч на боб – Цветан Цветанов, обаче не получи покана за срещата. Но си има своя крива ракета. И вече лае насам-натам, та да се изстреля и той в орбита. Засега обаче, колкото и да му е голям бобът, ракетата му е мъничка. Както и да я изстрелва, вероятността да попадне в следващия парламент е направо нищожна. Съвсем криворакетни изглеждат сметките му, според които твърди, че на предстоящия вот ще получи 500 000 гласа, без да си дава сметка откъде ще кацнат.

В крайна сметка цялата тази „космическа сага“ с дребен боб е предупреждение да се готвим за нищо повече от едно голямо изпускане на миризливи газове от задните части на коя от коя по-криви ракети. А след газовете следва пълното мазало на диарията. Нищо ново в политическото ни „космическо“ пространство, когато и уж новите ракета са си по старому криви.