Седмицата: Задниците си измиха ръцете до дупка

Коментар
10:44 - 15 Май 2023
15414
Седмицата: Задниците си измиха ръцете до дупка

Ще строим… правителство. Огромно правителство – поне според напъните с които уж се ражда! Като „завод за живота“, както предполагаше поетът, ама „заводът“ не „попадна на хора“ и се разпадна до пълна дупка за 45 години. Е, сега хоризонтът е къде, къде по-кратък – поне за година да е, та поне да изпълзим малко нагоре в дупката, дето се закопахме с тия избори до дупка. А кога ще излезем от тая дупка „днес никой не знай – днес никой не знай!“, както е рекъл друг поет.

Огромното правителство, дето го майсторим в момента, ще е (поне поетично би трябвало) с яки бетонни стени. То други и не вършат работа, след като си пуснахме слонове в стъкларския магазин на държавността. От тия дето с огромните си задници сядат където сварят, само и само да си навирят хоботчетата. А под тях, под задниците им – мазало.

Та за политическите задници ни е думата, дето седнаха уж на преговори. Ама то не били преговори, а разговори – демек, всеки пак да си размахва собственото хоботче. От което само дупката става все по-бетонирана, с яко гладки стени, като политпартийните им мозъци – изпълзяване няма. А „бетонирането“ на редовно правителство се очертава да е с телбод – скъсаш едно листче от уж „прошнурованото“ и всичко се разпадне.

Ама върви се към поне за малко редовна власт, ще рече някой – има план А, има план Б! Има и цели три предстоящи за раздаване мандата, от които само първият е едва захапан. Но и цялата азбука да е набутана в планировката, когато всеки задник си бърше дирника със собственото листче – тетрадка няма.

Та всъщност за „хигиената“ на политическите задници иде реч. Целите са оцапани в гащите, но един през друг задниците си мият ръцете непрестанно. Така де, казано е – измивам си ръцете и готово. Освобождавам се от отговорност. Ама чрез ни лук ял, ни лук мирисал - преструвам се, че не съм извършил нещо, правя се на невинен, прикривам се.

И голямо търкане пада, след като пет пъти за няма три години сгазихме лука с избори един след друг до дупка. А сега на уж преговарящите-разговарящите всъщност хигиената им е единствено и само как да излязат чисти, даже сухи от водата за шести избори. Затова задниците си мият ръцете до дупка.

Основният им „чист“ сюжет не е да излезем на чисто от клозета, който си спретнахме с държавността. А кой не е виновен, че пак отиваме на избори. Понеже, ако (когато) отидем, основният въпрос ще е „Кой е виновен, че пак отиваме на избори”. И всеки един от задниците, колкото и да са му мити ръцете – всяка една от „партиите на чистотата“, ще трябва да отговаря.

Ето го и положението на мивката в седмицата преди старта по раздаването на мандатите за съставяне на правителство при сегашния (не)действащ предюбилеен 49-и парламент.

Колкото и на голям слон да се правят ПП-ДБ – само с няколко депутата по-малко от моментния първи слон ГЕРБ-СДС, чистофайниците от втората (все още и все пак) сила имат „най-слаба защитна теза по този въпрос“ според политологията. Демек, сапунчето им най-зле се пени, колкото и да се пенявят – най-вече, образно казано, сапунените мехури Кирчо и Асенчо. Ама така е когато все надуваш мехурчета-балончета. Когато непрестанно демонстрираш, че не си склонен на компромиси. А в същото време твоят основен враг, припознат като ГЕРБ и единствено ГЕРБ, е взел, че поне е заявил „ясно желание за правителство, и то в различни формати“, пак според политологията. Така за Кирчо и Асенчо, всяко дете го знае, само те – не, „балонът се надува, надувайте момчета да стане на парчета“.

Така, де – и политологически, че и социологически, а и очевидно: „Няма никакво основание да очакваме някакъв обществен ентусиазъм при нови избори. Нито се вижда на хоризонта нов субект, който да мотивира част от негласуващите да отидат до секцията, нито пък има някакъв нов сюжет. Битката отново ще е за това коя партия ще успее да изкара твърдото си ядро. При такива ситуации тези с по-мобилизиран електорат, по-добри структури повишават относителната си тежест“. Както е очевиден и предварително спуканият балон на ПП-ДБ – най-вече на ПП, че няма как да се реализира тяхното предложение за изцяло техен кабинет с подкрепата на ГЕРБ. И както е направо очевадно, че едва ли има случай, в който „загубилата формация иска от партията победител да подкрепи изцяло неин самостоятелен, еднопартиен кабинет“.

Миенето на ръцете на ГЕРБ-СДС пък си е с добре познатия Бойков сапун на принципа „насапунисай другарчето“. Този път разпенването по пързалката е чрез „Няма време!“. И ПП-ДБ сами си го признаха: „Непрекъснато ГЕРБ се опитва да ни вкара в някакъв цайтнот. Искат от нас в рамките на 24 часа да кажем това, което не знаем. До 15 ч днес (понеделник, 15 май), когато президентът им връчва мандата, няма какво да кажем на ГЕРБ“. Обаче! са на пързалката – „Оставяме вратата отворена, ще подкрепяме управленската програма“. Насапунисани са, че иначе не чистите ръце, а задниците им лъсват немити за пред избирателите.

При ДПС миенето си е редовно – последователно, дори и при толкоз нередовни избори, техният електорат си е „чиста проба“. А в парламента, във властта, изобщо в политиката – обикновено раздават пешкири на останалите. ИТН пък изобщо няма нужда да се мият за пред електората, че то няма такъв електорат. Дали ще са първа политсила (поне веднъж), дали ще влязат с малко или ще изпаднат от парламента, зависи от колко им е писнало от другите задници на нЕкои избиратели. То и с „възходът“ на „Възраждане“ е така – само дето успяват да съберат освен своята и цялата останала мръсна пяна и да си я подложат под задниците.

А БСП? Ееее, там е „чистофайницата“ Корнелия Нинова. Лидерката, дето спасяването на собствената й все по-малка къщурка е благодарение само на яки дезинфектанти срещу врага с партиен билет. Но иначе непрестанно, един вид „баба (Столетницата) вари кокали“, си меша все по-бледо червения лют сапун. Ей я и сега БСП председателката – мята мръсна пяна по вечния си враг ГЕРБ за пред хората – социалистите, де. Лъска си обаче и маникюра пак за пред „хората“ с „Трябва да има работещо правителство“ и „Оставаме отворени за диалог”. Като в същото време щяла да се допита до същите тия хора – надолу по каналния ред в партията, „какво да се прави?“. Но пък той бившият й лидер на Нинова – Сергей Станишев (й) го каза: Вътрешното допитване е театър - ще бъде формулиран удобен въпрос, а резултатите ще бъдат дописани и ръководството (Корнелия) ще си измие ръцете.