Сефте! Бразилия отчете за първи път 1 000 загинали за ден

Амбициите на президента Болсонаро да поддържа икономиката дават все по-лоши резултати

Новини
21:26 - 20 Май 2020
2669
Сефте! Бразилия отчете за първи път 1 000 загинали за ден

Бразилия продължава да върви стремглаво нагоре в негативната статистика за развоя на пандемията, като за пръв път здравните власти съобщават за над 1 000 смъртния случая за ден, пише BBC.

Най-гъсто населената страна в Южна Америка продължава да прилага едни от най-либералните правила за социална дистанция в света, благодарение на амбицията на президента Жаир Болсонаро да поддържа икономиката активна.

По официални данни в момента в Бразилия има над 270 000 инфектирани и повече от 18 000 загинали в следствие на новия коронавирус. Това нарежда държавата веднага след САЩ и Русия, които се оказват най-големите потърпевши към момента.

Лошата новина е, че експерти прогнозират още по-негативен развой на събитията, ако се поддържа сегашното статукво.

Кметът на Сао Пауло Бруно Ковас предупреди, че с тези темпове не е изключено в рамките на две седмици здравната система да изпадне в колапс, което би довело до още по-лоши последствия, защото COVID-19 не е единствената смъртоносна болест.

Междувременно в света вече ма близо 5 млн. регистрирани случая на заразени, но добрата новина е, че тенденцията е към утихване на пандемията. Над 1,8 млн. вече са напълно възстановени, а броят на загиналите по света достигна 323 000.