Сефте: Сенегал с Купата на Африка!

Спорт
00:09 - 07 Февруари 2022
6625
Сефте: Сенегал с Купата на Африка!

Сенегал спечели първия си трофей от Купата на африканските нации след победа с дузпи над Египет. Двата тима не успяха да си вкарат гол в редовното време, което доведе до продължения, но и там нито един от двата отбора не намери целта. При дузпите сенегалците вкараха четири, а "фараоните" три.

Още в началото на двубоя Салиу Сис бе изпуснат от защитата на Египет и бе повален от Абделмонен, което доведе до дузпа за Сенегал.

Преди изпълнението на дузпата Мохамед Салах отиде да даде инструкции на вратаря Абу Габал как изпълнява съотборника му в Ливърпул. Мане също се приближи към вратаря на Египет и всякаш му "подсказа" в кой ъгъл ще стреля. В крайна сметка Абу Габал отрази изстрела от бялата точка на Мане.

В 29-ата минута Мохамед Салах преодоля защитата на Сенегал, но не успя да нанесе силен удар.

В 39-ата минута след центриране от фал Диедиу засече топката с глава, но тя не затрудни Абу Габал. Малко по-късно блестящо изпълнение на Салах също не доведе до гол. Той отправи силен удар в близкия ъгъл, но Менди реагира отлично.

Сенегал започна втората част с натиск. В 51-ата минута Идриса Гей получи топката в малкото наказателно поле, но вратарят улови топката пред краката му.

В 75-ата минута влезлият като резерва Трезеге, отправи хубаво центриране, а Хамди отклони топката, но тя мина покрай вратата.

В началните секунди на първото продължение Абу Габал направи ново страхотно спасяване. В 100-ната минута Диенг стреля с глава, като стражът на Египет отново се прояви блестящо. В 115-ата минута Баба Диенг стреля от дистанция, а Габал отново бе на висота. При ответната атака на Египет класа показа и Едуар Менди.

Калиду Кулибали и Диало вкараха първите две дузпи за Сенегал. Зизо вкара за Египет, но Абделмонем изпусна. Абугабал, който на бутилката си беше изписал кой къде изпълнява от състава на Сенегал, след това отрази изстрела на Буна Сар. Марван Хамди също бе точен за Египет. Бамба Диенг пък закова топката под гредата. Едуар Менди даде преднина на Сенегал, отразявайки изстрела на Лашен. За петата дузпа на сенегалците се погрижи Садио Мане, с което донесе успеха на страната си в турнира за Купата на африканските нации.