Сеизмолог №1 проф. Емил Ботев: Без паника, у нас няма да има трусове!

Новини
19:24 - 26 Септември 2019
6279
Сеизмолог №1 проф. Емил Ботев: Без паника, у нас няма да има трусове!

Опасност от сериозни земетресения в България на този етап няма. Това увери ръководителят на департамента по сеизмология в Националния институт по геофизика, геодезия и география проф. Емил Ботев.

Той призова жителите на Бургас, Варна, Ямбол и Кърджали, където днес се усетиха вторични трусове от земетресението в Истанбул, да не се притесняват. Както Lupa.bg информира, земетресението в Турция около 14 часа днес разлюля жестоко жителите на по-високите блокове в южните градове и у нас.

„Бургас не е земетръсен регион, а разломните системи около него са доста по-далеч. Така областта може да се определи като „асеизмична“ или несеизмична. Тук говорим за територията на юг, защото около носовете Емине и Калиакра, все пак можем да говорим за по-сериозни трусове. Но на този етап опасност няма“, обясни проф. Ботев.

Той категорично заяви, че опасност от трусове, които да нанесат щети по инфраструктурата у нас, няма. Не толкова розова обаче е картината в съседката ни. 

Според сеизмолог №1 в България в недалечно бъдеще в Истанбул ще има много силно земетресение, което би трябвало да бъде по-сериозно усетено и със сериозно въздействие на нашата страна. "Под „сериозно” имам предвид това, че може да доведе до силни разлюлявания, счупени прозорци и падане на елементи от покривно пространство. Но това само в случай, че магнитудът е около 7 и по-голям”, обясни още Ботев.