Секретарят на президента извади документ за износ на оръжие към Киев

Димитър Стоянов публикува част от факсимиле, от което личи, че оръжейна пратка се пренасочва от Афганистан към Украйна

Политика
19:15 - 25 Юни 2022
12634
Секретарят на президента извади документ за износ на оръжие към Киев

Главният секретар на президентството Димитър Стоянов показа част от документ, в който пише, че оръжейна пратка се пренасочва от Афганистан към Украйна. Той не уточнява за чие разпореждане става въпрос и дали извадката е от документ на Междуведомствена комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение, която е на подчинение на вицепремиера, министъра на икономиката и енергетиката и лидер на БСП Корнелия Нинова. Само тази комисия има право да разрешава експорта на стоки с двойна употреба.

Стоянов публикува факсимилето, придружено със следния коментар: "Някои са абонирани за лъжата. Ма тя е и заразна тази болест с лъгането след като се предава от министър на началник на кабинет".

Президентският секретар не споменава дали визира Корнелия Нинова и началника на кабинета й в икономическото министерство Калоян Методиев.

По-рано днес Димитър Стоянов коментира в профила си във Фейсбук и думите на премиера Кирил Петков пред "Гардиън", а именно, че ако президентът назначи служебен кабинет, той ще спре износа на оръжие за Украйна. Впоследствие се наложи министър Корнелия Нинова да опровергава думите на Петков.

Днес и министърът на отбраната Драгомир Заков заяви пред БНР, че няма информация нашата страна да изнася оръжие за Украйна.

"Интервюто на премиера Кирил Петков пред "Гардиън" е много показателно. Първо, премиерът лично призна, че България изнася оръжия за Украйна и в своето желание да уцели президента Радев, той злепостави госпожа Нинова, която оглявава комисията за издаване на разрешителни за това оръжие", написа Димитър Стонов, а същия коментар през деня направи самият Румен Радев.