Секретарят на президента сравни НСО с "Тоника СВ"

Политика
15:41 - 23 Юни 2020
3022
Секретарят на президента сравни НСО с "Тоника СВ"

Странен музикално-охранителен коментар публикува във фейсбук страницата си главният секретар на президента Димитър Стоянов. Темата беше наложеното от Румен Радев вето върху промените в Закона за МВР.

Ето какво написа Стоянов:

Помните ли вокална група Тоника СВ? Сътвориха невероятни хитове, които са актуални и днес. Текстовете на хитовете им обаче не са писани от тях, а от известни композитори като Стефан Диомов. Едно е да пееш чудесно, друго е да създаваш чудесни текстове.

Коментарът е за участник в сутришен блок, който подари книга на водещия за обучение на гардове. Сигурно книгата е прекрасна, сигурно посочените техники в нея са правилните, но това не означава, че можеш и/или си направил чудесен закон. Иначе казано - едно е книга за пресонална охрана, друго е Закон за изменение и допълнение на Закона за МВР (аз си го кръстих ЗИД на ЗНСО). В мотивите няма нищо витиевато - дублиране на структури, дублиране на фунции, дублиране на бюджети.


В Закона за НСО е записано, че президент, председател на Народното събрание и Министър председател не могат да откажат охрана на НСО.
л. 20. (1) На президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя в страната се осигуряват всички видове охрана.
...
(5) По време на мандата си лицата по ал. 1 не могат да се откажат от охрана и се съобразяват с мерките за безопасност, прилагани от Националната служба за охрана.
В ЗИД на ЗМВР е записано, че лицата по чл. 20 (1) могат да бъдат охранявани от МВР след като подадат заявление...

Само това е достатъчно да се приеме ветото на президента. За останалото - от колегите!

А, и мотивите са писани не от един човек, а от няколко сектора защото сме тим!