Сексистка изцепка сменя името на стадиона на Хетафе

Спорт
11:00 - 05 Октомври 2023
1687
Сексистка изцепка сменя името на стадиона на Хетафе

Испанският Хетафе обяви, че стадионът му "Колизеум Алфонсо Перес" повече няма да носи това име. Причината е сексистки коментар, направен от местната легенда Алфонсо Перес.

Перес никога не е играл за Хетафе, но е може би най-известният футболист, раждал се в мадридското предградие. Неговата кариера преминава през Реал (Мадрид) и Барселона, а за националния отбор на Испания има 38 мача и 11 гола в периода 1992-2000 година.

Миналия уикенд 51-годишният бивш футболист даде интервю пред вестник "Ел Мундо", в което каза, че жените, занимаващи се с футбол, не трябва да печелят толкова, колкото мъжете, тъй като не генерират същия медиен интерес и същите приходи за отборите си.

"Женският футбол се развива, но жените трябва да останат здраво стъпили на земята и да помнят, че няма как да се сравняват с мъжете футболисти", бяха думите на Перес.

От общината в Хетафе, която е собственик на стадиона, на който играе местният футболен клуб, заявиха, че съоръжението "трябва да бъде пример за предаване на позитивни спортни ценности като като равенство, солидарност и уважение".