Село Труд излиза на бунт, запушва пътя за Пловдив

Местните искат да сринат завода за отпадъци и чакат отговор от Европа

Общество
21:17 - 08 Юли 2020
3666
Село Труд излиза на бунт, запушва пътя за Пловдив

В четвъртък гражданите на село Труд, Община Марица, ще излязат на гражданско неподчинение. Причината за протеста са силните миризми във въздуха от функциониращата на 250 метра от жилищен квартал централа за производство на топло и електроенергия от биомаса.

Борбата на засегнатото население с обгазяването от това производство продължава вече 5 години.

В годините сдружението „Бъдеще за село Труд“ е сигнализирало всички институции и постоянните проверки са провокирали оператора на централата да бъде малко по-отговорен към производствения процес. Със спирането на протестите зарази извънредната епидемична обстановка операторът спира да изпълнява и минималните задължения относно осигуряване на хигиената и спазване на елементарни норми, поясниха на предния протест жителите на селото.

От гражданското сдружение не са съгласни и с твърдението на отговорните институции, че упражняват контрол върху централата, работеща с биомаса, защото проблемът с нетърпимите миризми остава. От становище на Министерството на здравеопазването става ясно,че тези миризми са вредни за живота на хората и не би трябвало да има такива миризми във въздуха.

Регионалната инспекция по околна среда и води в Пловдив, МОСВ и РЗИ не могат да установят наличието или неналичието на миризма във въздуха.

От „Бъдеще за село Труд“ имат очаквания еврокомисари да дойдат на място и да установят факти по случая в селото. По казуса е адресирана Комисията по петициите на Европейския парламент.

Организаторите на протеста от сдружение „Бъдеще за село Труд“ са изпратили покана за участие до всички парламентарно и непарламентарно представени партии в България, до всички народни представители от област Пловдив, до Областната администрация на Пловдив и други местни ръководства.

Под мотото „Търпението се изчерпа“ протестиращите очакват всички поканени лица, включително и тези, отправящи сериозна заявка за бъдещо управление на държавата, за да получат гаранция, че реални ангажименти ще бъдат поети и проблемът ще бъде трайно и кардинално решен.

Протестът е насрочен за 18.30 ч. в четвъртък.