Селтик спечели Купата на Лигата след победа над Рейнджърс

Вратарят на детелините Фостър бе героят на финала

Спорт
08:16 - 09 Декември 2019
1745
Селтик спечели Купата на Лигата след победа над Рейнджърс

Гол на френския защитник Кристофер Жюлиен в 60-та минута се оказа достатъчен Селтик да прекърши "смъртния враг“ Рейнджърс и с 10 души на терена да спечели Купата на лигата с минимално 1:0.

Отборът, воден от Стивън Джерард превъзхождаше, но срещна непреодолимия английски гигант на вратата на Селтик Фрейжър Форстър. Високият 2,01 м грамадан спаси поне 4 чисти голови положения на колумбийския талисман на сините Алфредо Морелос, който този сезон не спира да къса мрежите с 25 гола от 30 мача. Върхът на представянето на Форстър бе отразената от него дузпа след почивката със решителен плонж вдясно, където Морелос стреля.

"Преди мача се говореше, че ако Селтик се разиграе, ще спечели. В интерес на истината те не се разиграха. И все пак победиха“, така обобщи финала репортерът на "Сънди Мейл“.

Накрая, макар и с много късмет и опълчение след 63-та мин., когато бе изгонен дебютантът в дербито Фримпон, ликуваше бяло-зелената половина на Глазгоу. А сред най-щастливите бе мениджърът Нийл Ленън, който днес записа името си сред най-великите в шотландския футбол.

Северноирландецът, който през декември преди 19 г. се присъедини към любимия си клуб като футболист, повтори постижението на гиганта на "детелините" и на Шотландия Били Макнийл. Като спечели с един и същ отбор всичките 3 големи трофея в страната и като футболист, и като мениджър – титлата, Купата на Шотландия и Купата на лигата.