СЕМ изслуша четирима от кандидатите за шеф на БНТ

Кандидатурата ми е безалтернативна, категорична е Василена Матакева

Топ
19:56 - 27 Юни 2022
4713
СЕМ изслуша четирима от кандидатите за шеф на БНТ

В Съвета за електронни медии днес и утре се провеждат изслушванията на кандидатите за генерален директор на Българската национална телевизия. Днес бяха изслушани журналистът Сашо Диков, бившият главен юрисконсулт на БНТ и бивш директор на правната дирекция в БНР Ирина Величкова, спортният журналист Сашо Йовков и Василена Матакиева, която е член на управителния съвет на БНТ.

БНТ се нуждае от промяна, а в концепциите на изслушаните от СЕМ четирима кандидати днес подходът е различен.

Журналистът Сашо Диков коментира, че най-важното е връщането на доверието към БНТ: "Тази свещена крава, наречена БНТ, никой не смее да пипне десетки години. Гръбнакът на Канал 1 трябва да бъде новини и публицистика".

Другият кандидат - Ирина Величкова, установи, че БНТ е в криза и евреме за рестарт: "За жалост програмните схеми - защото те са 4 - на БНТ, приличат на дрипави кърпени черги. Несъответстващи с лицензите, за които са издадени".

Сашо Йовков участва за трети път в конкурса. За него финансирането на обществените медии трябва да става чрез процент от БВП: "Това може да стане по един-единствен начин, за да се отървем от "любовната" прегръдка на политиците".

БНТ 1 да остане политематичен канал, а БНТ 2 - територия на култура и образование, предлага Василена Матакиева, която е и сегашен член на Управителния съвет на БНТ. Тя добави, че хората в БНТ са нейния капитал: "Защото в БНТ работят над 1300 души, реално сега заетите щатни бройки са 1190, а в търговските телевизии бройката им е по-малко от половината. Веднага обяснявам - собствената продукция, която произвежда БНТ, е в пъти повече от тази на търговските телевизии, които произвеждат новини и известно количество публицистика".

"Кандидатурата ми е безалтернативна", това пише в мотивационното си писмо до СЕМ спортната журналистка Василена Матакева.

Самата тя обяснява, че безалтернативността й се дължи на факта, че от 30 години е част от БНТ, тръгнала е от репортер, минала е през цялата кариерна стълбица, познава всички по име, знае и всичко, което се случва в медията.

Може да промени БНТ към по-добро заради знаковите журналисти, които има намерение да направи по-разпознаваеми, и изключителните професионалисти в нея. Има обаче недостатъчна подреденост в структурата.

"Говоря за оптимизация, не за съкращения", заяви Матакева по време на изслушването си пред СЕМ в конкурса за генерален директор на БНТ.

Даде пример с постоянно повтаряната фраза как търговските телевизии работят с няколко пъти по-малко души от БНТ. По думите й в момента там са 1190 човека, но са толкова заради собствената продукция на БНТ - в пъти повече от търговските, които правят новини и известно количество публицистика. Така БНТ осигурява по 30 души екип, за да отразява Народното събрание, спортно събитие, а и всяко друго събитие на живо. Според Матакева това не е надписване на бройка, а нужда.

Същевременно търговските медии получавали външните продукции на флашка и не разходвали персонал. Хората в БНТ дори са малко, защото телевизията продължава да наемаме хора по думите на Матакева. В едно от звената нямало оператори заради големите съкращения преди 10 години. В дирекция "Спорт" също липсвали, поради което се наемат оператори по 150 лв. на ден. Това прави 1 млн. лв. на година за хонорари, изчисли журналистката.

Ако спечели конкурса, тя ще продължи тенденцията, при която БНТ 1 сериозно се обръща към градовете извън столицата и към чужбина. Ще обособи качествен пояс за детски програми. Замисля ново детско състезание, което може да се прави в сътрудничество с Министерството на спорта и кметовете. Обещава, че във всяка сесия за филмопроизводство ще присъства детското кино.

Иска да осигури жестомимичен превод във всички новини, публицистични и спортни предавания.

БНТ 2 ще бъде каналът за култура и образование, БНТ 3 ще продължи да е спортен, като там могат да бъдат излъчвани филми и очерци за големите ни спортисти.

БНТ 4 е по-добре да бъде свален от сателита, тъй като разпространението му е твърде голям разход, а българите в чужбина отдавна се информират по други канали. Съществуващият може да се превърне в добра трибуна за студенти или за хората, които завършват академията на БНТ.

Повече прозрачност, като разчита на експертите в БНТ - така обясни, че ще работи Матакева, ако бъде избрана, след като Симона Велева от СЕМ й показа договор, подписан от УС на БНТ с агенция за продажба на реклама на стойност 700 хил. лева. Въпреки наличието на отдел "Маркетинг и реклама", в който работят 58 души, договорът е подписан, а две години по-късно прекратен, тъй като е бил неизгоден. Данните Велева е получила от доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Останалите четирима кандидати за генерален директор на обществената телевизия ще бъдат изслушани утре, 28 юни.