СЕМ моли шефа на БНР да премисли за оставката си

Актуални новини
18:02 - 22 Октомври 2020
1599
СЕМ моли шефа на БНР да премисли за оставката си

Медийното законодателство има нужда от цялостна ревизия, затова и шефът на БНР Андон Балтаков, и Съветът за електронни медии ще предоставят позициите си по публикуваните за обществено обсъждане промени в Закона за радиото и телевизията. За това са се разбрали членовете на СЕМ и Балтаков на срещата си днес, съобщиха от съвета.

Генералният директор е изложил мотивите си, довели до подаването на оставката му. Същевременно СЕМ очаква той да преосмисли решението си до 1 ноември - срокът, който сам посочи за предсрочно прекратяване на управленския му договор.

И двете страни са на мнение, че сформирането на множество отделни работни групи, които да работят независимо една от друга по промените в медийния закон, не е довело до удовлетворителни резултати. Според тях приемането на нови, ясни, отговарящи на съвременните предизвикателства правила за работа и на обществените, и на търговските медии е от фундаментално значение. Те са предпоставка и гаранция за защита на правото на информация, на правото на свободно изразяване на мнение и постигане на плуралистична медийна среда.