СЕМ обсъжда нови кандидати за УС на БНР

Мандатът на четиримата в борда изтече и се налага смяна

Новини
11:36 - 21 Юли 2022
1614
СЕМ обсъжда нови кандидати за УС на БНР

Съветът за електронни медии обсъжда предложението на генералния директор на Българското национално радио Милен Митев за утвърждаване на новите членове на Управителния съвет.

Мандатът на четирима от общо петимата членове на сегашния Управителен съвет изтича на 28 юли и това налага избор на нови.

Съгласно Закона за радиото и телевизията мандатът на Управителния съвет е три години. Управителните съвети на БНР и БНТ се състоят от по петима членове, утвърждавани от Съвета за електронни медии по предложение на съответните генерални директори. Те включват в състава си съответния генерален директор, който е председател на съвета по право.

Четиримата членове на Управителния съвет на БНР, чийто мандат изтича в края на следващата седмица, са Стефан Ташев, Димитър Димитров, Галя Тренчева и Мария Маркова. Те бяха избрани на 26 юли 2019 година по предложение на тогавашния генерален директор на общественото радио Светослав Костов.

Мандатът на Костов обаче беше предсрочно прекратен на 17 октомври 2019 година - по-малко от четири месеца след избирането му на поста и след безпрецедентното спиране на програма "Хоризонт" за близо 5 часа на 13 септември. Това е причината за разминаването в мандатите на сегашния генерален директор Милен Митев и останалите членове на управителния съвет.