СЕМ публикува надеждни източници на информация преди изборите

Актуални новини
13:53 - 30 Май 2024
1306
СЕМ публикува надеждни източници на информация преди изборите

С пълно мнозинство от присъстващите четирима членове на СЕМ се взе решение регулаторът да публикува съобщение на сайта си относно надеждни източници на информация в контекста на изборите.

„Колкото повече наближават изборите, толкова по-интензивни дезинформационни наративи биват разпространявани в публичното пространство. Мисля, че бихме могли да бъдем в някаква степен полезни на аудиториите, на гражданите, на избирателите с един малък жест - да ги насочим, да ги подпомогнем в това да се ориентират сред фалшивите новини, като им обърнем внимание, че съществуват надеждни източници на информация, където дезинформационни наративи и послания биват опровергавани“, каза Пролет Велкова, която заедно със Симона Велева е вносител на предложението.

Според нея такива източници на информация са специализираният портал на Европейската комисия, сайтът на Българо-румънската обсерватория за дигитални медии, както и сайтът на Европейската дигитална медийна обсерватория."В Специализирания портал на Европейската комисия всеки четвъртък там може да бъдат намерени онези дезинформационни наративи, които биват разпространявани в цяла Европа със съответната проверка на тези твърдения. Съветът на Българо-румънската обсерватория за дигитални медии, там всичко последно, което излиза като фалшиви новини, информация и дезинформация, е обхванато, както и сайта на Европейската дигитална медийна обсерватория", поясни Велкова.

Инициативата е част от действията на регулатора за подпомагане на медийната грамотност. Симона Велева допълни, че целта е да се посочат официални източници на информация.

"Това е една практика, която се възприема от другите регулатори и мисля, че би била полезна като наше допълнително усилие", обясни тя.