СЕМ сезира прокуратурата за БНР

Цензура в обществената медия възмути членове на регулатора

Общество
15:21 - 19 Септември 2019
1586
СЕМ сезира прокуратурата за БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще сезира прокуратурата за нарушение на два текста от Закона за радиото и телевизията във връзка с безпрецедентното прекъсване на излъчването на програма "Хоризонт" на 13 септември и по повод днешното изслушване на Редколегията на медията. 

Според експертите на регулатора има данни за нарушения на следните текстове от ЗРТ: 

Чл. 5. (1) Този закон гарантира независимост на доставчиците на медийни услуги и на тяхната дейност от политическа и икономическа намеса.

(2) Не се допуска цензурирането на медийни услуги под каквато и да е форма.

Това съобщи членът на СЕМ Бетина Жотева в края на срещата на органа с представители на редколегията и журналисти от програма "Хоризонт", която бе по тяхно настояване. Жотева припомни, че СЕМ е реагирал бързо на спирането на ефира на "Хоризонт" за цели 5 часа, изслушал е и генералния директор на БНР Светослав Костов, и журналисти от радиото. 

СЕМ реши oще, че на БНР ще бъде наложена имуществена санкция за нарушаване на Закона за радио и телевизия, за нарушаване на условията на индивидуалната лицензия, заради спирането на програмата.

По предложение на Розита Еленова ще има ново заседание на медийния регулатор, на което да присъстват и петимата членове на надзорния орган, тъй като Галина Георгиева в момента е в отпуск.