Семейство плати 1494 лв. за преглед на детето си в Златни пясъци

Измамените туристи са от Литва

Новини
17:10 - 06 Август 2024
2396
Семейство плати 1494 лв. за преглед на детето си в Златни пясъци

Семейство от Литва е заплатило близо 1500 лв. за преглед на болното им дете в частен кабинет в хотел на Златни пясъци. За това разказа приятел на чужденците във Фейсбук.

"Здравейте!!! Мои приятели и гости от Литва в к.к. Златни пясъци, са използвали услугите на лекар в местен хотел за преглед на детето си. След преглед на детето и изписани лекарства са заплатили огромната сума от 1494 лв. Казали са им, че ако заплатят в брой ще струва с 20% по-малко. Не са ги попитали за Европейска здравна карта и не са ги предупредили предварително, че цената ще бъде толкова висока и ca използвали, че са под влиянието на стрес в чужда държава. Моля за правен съвет и към кого да се обърнат за да защитят правата си. Явно искаме да самоунищожим малкия туризъм, който ни е останал. Благодаря предварително!!!", пише той.

Към публикацията са качени снимки на фактурите и касовите бележки от прегледа. От коментарите под поста става ясно, че семейството ще подаде жалба до закрила на потребителите.

Случаят пред Агенция "Фокус" коментира адвокатът по медицинско право Мария Шаркова, която заяви, че при липса на сключен договор с НЗОК, лечебното заведение не е длъжно да изисква европейска здравна карта, като всичко се заплаща по ценоразпис. 

"В България няма таван на цените или някаква регулация, която да ограничава лечебните заведения какви цени да определят, когато пациентът не се лекува по реда, въведен от НЗОК", обясни тя.