Семейството на покойния проф. Чирков към народа: Благодарим ви

Общество
18:45 - 01 Декември 2020
5609
Семейството на покойния проф. Чирков към народа: Благодарим ви

Ние, децата, внуците и брата на проф. д-р Александър Чирков благодарим от сърце на целия български народ за неговата неуморима обич и почит към нашия баща. Така близките на покойния доайен на кардиохирургията у нас изразиха признание към стотиците българи, изпратили го, макар и виртуално, в последния му път. 

"Лично благодарим на неговия ученик проф. д-р Николай Димитров за неговия поклон пред баща ни и за поемането на разходите по изпращането му последния му път, както и на г-н Георги Йорданов за иницииране на панихидата за 40 дни от кончината на татко в столичния храм "Св. София" на 2 януари 2021 г., и на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов за признанието и топлите думи към баща ни. И разбира се, на всички вас, мили негови и наши приятели, изразяваме нашата дълбока благодарност, че винаги сте го обичали и подкрепяли до последния му дъх", пише семейството на проф. Чирков. 

И поименно изброи хората, които са били неотлъчно до лекаря в последните му години: 

"Благодаръм и на тебе, Лъчо (Лъчезар - личният асистент и иконом на професора), че до последно беше до баща ни и го пазеше. Благодарим на неговата и нашата Иричек (Ира Иванова, личната асистентка на медиак в София от 1993 г.), на чичо Мишо и леля Кики Камбурови (проф. Димитър Камбуров и съпругата му от Варна), на Вили (бившата главна сестра на болница "Св. Екатерина" Виолета Стаматова), на Ангел и Вени (двамата лични шофьори на проф. Чирков), на господин Кеверок Кеворкян, на неговите верни приятели!

А сега, татко, отивай там, където любовта и младоста те чака, при баба и дядо, при твоите жени и наши майки, Веса (първата съпруга на проф. Чирков- бел. ред.) и Мариане (втората съпруга на проф. Чирков), при чичо Божидар Чилингиров, Коста и леля Пенка, при Горица, твоята племенница, тази добра лекарка от Лом, която в служба на болните почина три дни след тебе от коронавирус и тръгна за там, при твоите лели и чичовци и братовчеди!

Ти можеше да живееш така, татко, както Волтер, който искаше да бъде щастлив, защото е полезно за здравето.

Помогни и на нас малко да можем това! Дано да можем в моменти на гняв, омраза, завист, отмъщение и лоши или тежки мисли да се сещаме за Бог и за тебе и за твоята мъдрост! Нашата благодарност към българския народ за вярата и любовта към баща ни!". Писмото е изпратено до редакцията на в. "24 часа".