Семен ги осемени! Новиков донесе първо олимпийско злато за България

Българският борец победи категорично със 7:0 иранеца Алиреза Мохмадипиани на финала в олимпийския турнир по борба в категория до 87 кг класически стил

Актуални новини
21:37 - 08 Август 2024
3392
Семен ги осемени! Новиков донесе първо олимпийско злато за България

Българският борец Семен Новиков победи категорично със 7:0 иранеца Алиреза Мохмадипиани на финала в олимпийския турнир по борба в категория до 87 кг класически стил.

Така България спечели първия си медал на Игрите в Париж.

Вчера 26-годишният български национал, който е номер 3 в схемата, победи с 2:1 точки световния шампион и втори поставен Давид Лошонци, за да си осигури място на финала. 

Състезаващият се за България украинец най-напред надви Турпал Бисултанов от Дания с 5:1 точки и продължи категорично към четвъртфиналите.

В края на 2022 г. украинецът получи български паспорт и само година по-късно спечели места в европейското и световното по борба, като и квота за Олимпийските игри в Париж.

Семен Новиков е и горд носител на златния пояс „Никола Петров“ от едноименния международен турнир. Заради бързите си и големи успехи, той беше обявен за борец №1 на България в края на годината.

Новиков се разплака, носейки българско знаме

Ето и първите думи на шампиона Семен Новиков:

"Това беше невероятно. Главното е вярата в себе си. Моят треньор повярва в мен. Господин Гриша Ганчев повярва в мен. Щастлив съм, че донесох златен медал за България.

Всеки ден мислех, че трябва да оправя ситуацията с България.

Не знаех, че съм единственият европеец. Значи се борих за цяла Европа, не знаех.

Бях настроен да не давам шанс на моя противник.

С треньора обсъдихме тактиката.

Аз знаех, че съм на друго ниво.", каза той.