Сенатът гласува $1,9 трилиона за възстановяване на икономиката

Законопроектът включва по 300 долара на седмица за обезщетения за безработица

Новини
10:34 - 07 Март 2021
2687
Сенатът гласува $1,9 трилиона за възстановяване на икономиката

Американският сенат в събота прие плана за облекчаване на икономическата и здравна криза на президента Джо Байдън благодарение на крехкото мнозинство на Демократическата партия след целодневно заседание, което беше отлагано многократно, предават "Ройтерс" и "Фокус".

Планът беше приет с 50 срещу 49 гласа с подкрепата на всички сенатори демократи, но без подкрепата на републиканците. Това е един от най-големите законопроекти за стимулиране в историята на САЩ и дава на Байдън първата му голяма законодателна победа от встъпването му в длъжност през януари.

Тя стана възможна, като демократите спечелиха две места в Сената от щата Джорджия през януари, което им даде минимален контрол над горната камара на Конгреса.

Байдън заяви в събота, че се надява на бързо приемане на ревизирания законопроект от Камарата на представителите, за да може да го подпише и да започне директни плащания 1400 долара на американците.

„Този план ще започне да се доказва от този месец на американския народ, който отчаяно се нуждае от помощта“, каза Байдън в Белия дом след гласуването.

Окончателният законопроект включва 400 милиарда щатски долара в еднократни плащания в размер на 1400 долара на много американци, като постепенното им спиране започва за тези с годишни доходи над 75 000 долара.

Той също така включва по 300 долара на седмица за обезщетения за безработица за 9,5 милиона души, загубили работата си в кризата.

Демократите се съгласиха да намалят тези обезщетения от 400 долара на седмица, за да осигурят преминаването в Сената. Те искат законопроектът да бъде подписан преди изтичането на настоящите обезщетения за безработица на 15 март.

Около 350 милиарда долара помощ бяха заделени и за щатските и местните власти, чийто бюджети са пострадали сериозно от пандемията и разразилата се заради нея икономическа криза.