Сенатът на САЩ готви законопроект за санкции срещу Русия

Съществува силна решимост и от двете партии да се подкрепи Украйна

САЩ
11:16 - 31 Януари 2022
2044
Сенатът на САЩ готви законопроект за санкции срещу Русия

Американските сенатори са много близо до споразумение по законодателен акт за санкции срещу Русия заради действията й в Украйна, включително някои мерки, които могат да влязат в сила преди евентуална инвазия. Това заявиха двама водещи сенатори в неделя, предаде Ройтерс.

Сенаторите Боб Менендес, демократ и председател на комисията по външни работи, и Джеймс Риш, водещият републиканец в комисията, се надяват да постигнат напредък по законопроекта тази седмица.

Съществува силна решимост и от двете партии да се подкрепи Украйна и да се накаже Русия, ако нахлуе в нея, коментира Менендес. Запитан дали тази седмица ще бъде постигнато споразумение, той каза: "Вярвам, че ще го постигнем".

Висши служители от администрацията на Байдън ще проведат класифициран брифинг за всички американски сенатори в четвъртък, който ще бъде посветен на ситуацията в Украйна, съобщи сътрудник на Сената.

Русия от месеци струпва сили по границите на Украйна и настоява НАТО да изтегли войските и оръжията си от Източна Европа и да забрани на съседката ѝ да се присъедини към водения от САЩ военен съюз.

Законопроектът на Сената е насочен към най-значимите руски банки и руския държавен дълг, както и към предоставяне на по-голяма военна помощ на САЩ за Украйна. Някои от санкциите в него биха могли да влязат в сила преди евентуална инвазия поради това, което Русия вече е направила, каза Менендес, посочвайки кибератаки срещу Украйна, операции под фалшив флаг и усилия за подкопаване на украинското правителство във вътрешен план.