Сенатът прие значими рестрикции на носенето на оръжие

Законопроектът сега отива в Камарата на представителите

Новини
07:48 - 24 Юни 2022
2357
Сенатът прие значими рестрикции на носенето на оръжие

Американският Сенат прие първите значими рестрикции на носенето на оръжие от няколко десетилетия насам. При вота, приключил малко след 5 ч. в петък сутрин българско време, гласуваха 65 „за“ и 33 „против.“ Законопроектът сега отива в Камарата на представителите, където се очаква да бъде приет.

Президентът Джо Байдън заяви, че ще го обнародва.  

Mерките, подкрепени и от демократи, и от републиканци, включват затягане на проверките при по-младите купувачи на оръжие, непозволяване на носене на оръжие от извършили домашно насилие и оказване на помощ на щатите при изземването на оръжия от хора, които се смятат за опасни. Новите мерки, следствие на седмици преговори, също предвиждат средства за охрана на училища и за програми за психично здраве.  

Вотът мина в деня, в който Върховният съд реши, че закон в щата Ню Йорк, който изисква специално разрешително за носене на оръжие за самоотбрана, е прекалено рестриктивен. 

В най-висшата съдебна инстанция в страната 6-ма гласуваха „за“ и 3-ма „против“ решението, което бе удар по утвърден закон в Ню Йорк. В мнението на мнозинството се посочва, че втората и 14-тата поправка в американската конституция защитават правото на носене на оръжие извън дома за самозащита. Малцинството посочи, че съдът е „създал тежест“ спрямо щатите, които се опитват да направят нещо по въпроса за опасностите идващи от насилието с оръжие.  

Президентът Джо Байдън, който е разговарял с Кати Хокъл - губернатора на щата Ню Йорк коментира, че това е било “лошо решение, което е било зле аргументирано”.  Малко след решението на Върховния съд Байдън заяви, че е „дълбоко разочарован“ от удара по закон в Ню Йорк, който е действал от 1911-та година и който е целял „защита на гражданите на щата.“  

„Това решение противоречи на разума и Конституцията и би трябвало да тревожи всички нас,“ посочва Байдън в изявление разпространено от Белия Дом.  

Президентът пое ангажимент да направи всичко по силите си да „защити американците от насилието с оръжие.“ Той също оправи апел към местните власти да приемат свързани със здравия разум мерки.  

Подобни мерки на тази в Ню Йорк, която съдът сега определя като противоречаща на конституцията има и в щати като Калифорния, Ню Джърси, Мериленд и Масачузец.  

И докато Националната оръжейна асоциация аплодира случилото се във Върховния съд, губернаторът на Ню Йорк обяви, че това е било „шокиращо“  решение спрямо едни „разумни“ мерки. Експерти, цитирани от местни медии посочват, че решението се отнася само за онези оръжия, които се приема, че служат за самоотбрана.  

Новината от Върховния съд идва в момент, в който законодатели се опитваха да направят нещо в отговор на случилите се наскоро масови стрелби довели до призиви за по-големи рестрикции при носенето на оръжие. Приетото в четвъртък двупартийно предложение е първата значима рестрикция при носенето на оръжия от 90-те години насам, въпреки че законопроектът не е в синхрон с мерките предложени от президента Байдън и някои други демократи.