Сенатът против привличането на Салвини под съдебна отговорност

Решението бе одобрено от 13 от членовете, против бяха седем италиански сенатора

Свят
14:01 - 26 Май 2020
368
Сенатът против привличането на Салвини под съдебна отговорност

Специалната комисия на италианския сенат Джунта се обяви срещу възможността за съдебно обвинение на бившия вътрешен министър на Италия, сенатор Матео Салвини, който оглавява влиятелната политическа партия "Лига", съобщи телевизия RaiNews24.

Решението бе одобрено от 13 от членовете на комисията, против бяха седем сенатора.

Съдебно-следствените органи на Сицилия поискаха да обвинят бившия вътрешен министър за умишлено ограничаване свободата на група лица и злоупотреба с власт във връзка с делото за мигранти, спасени от кораб на испанската неправителствена организация Proactiva Open Arms.

През август 2019 г. корабът Open Arms, на чийто борд имаше около 160 мигранти, претърпели бедствие в Средиземно море, беше до бреговете на италианския остров Лампедуза. Салвини, който тогава заемаше поста на вицепремиер и вътрешен министър категорично отказа да разреши влизането на кораба в италианското пристанище и слизане на намиращите се на борда му хора.

Също през август 2018 г. аналогична ситуация възникна около кораб на бреговата охрана на Италия Diciotti със 177 спасени мигранти на борда. Салвини поиска разрешението на въпроса да бъде на европейско ниво. Мигрантите престояха на борда почти три седмици, след това все пак отидоха на брега и бяха разпределени между различните страни на ЕС.

Покрай тези истории възникна бурна обществена дискусия на Апенините. Салвини нееднократно обяви своята позиция за това, че действа в национален интерес като се стреми да спре нелегалната миграция в Италия.