Сенатор Боб Менендес не иска да подава оставка

САЩ
11:36 - 26 Септември 2023
1713
Сенатор Боб Менендес не иска да подава оставка

Влиятелният американски сенатор Боб Менендес, обвинен в подкуп и изнудване, след като в дома му бяха открити златни кюлчета и стотици хиляди долари в брой, отхвърли призивите да подаде оставка.

„Признавам, че това ще бъде най-голямата битка досега“, каза сенаторът пред репортери на пресконференция в родния си щат Ню Джърси.

„Твърдо вярвам, че когато всички факти бъдат представени, не само ще бъда оневинен, но и ще бъда старши сенатор на Ню Джърси“, добави Менендес.

69-годишният демократ е обвинен в предоставяне на чувствителна информация на египетското правителство, за да помогне на египетско-американски бизнесмен да защити своя монопол.

Той се оттегли "временно" като ръководител на влиятелната сенатска комисия по външни отношения, след като обвиненията станаха обществено достояние.

При първата си публична изява след повдигането на обвинението, Менендес настоя, че не е направил нищо лошо и че е имало „бързане към присъдата“.

„Обвиненията срещу мен са просто обвинения“, каза той. "Съдът на общественото мнение не е заместител на нашата уважавана съдебна система."

„Прокурорите понякога грешат. За съжаление знам това“, каза той във връзка с дело за корупция срещу него от 2015 г.

Редица колеги демократи, включително губернаторът на Ню Джърси Фил Мърфи, призоваха Менендес да се оттегли.

Прокурорите казаха, че са открили повече от половин милион долара в брой в дома на Менендес в Ню Джърси и в сейфа на съпругата му, за които се твърди, че са получени от трима бизнесмени от Ню Джърси, търсещи помощта му.

Открити са също златни кюлчета на стойност около 150 000 долара и луксозен кабриолет Mercedes Benz, подарен от един от бизнесмените.

Менендес, съпругата му Надин и тримата бизнесмени са изправени пред две обвинения за подкуп и измама. Менендес и съпругата му също бяха обвинени в изнудване.

Сенатор от 2006 г. и преди това член на Камарата на представителите в продължение на 14 години, Менендес е верен представител на Демократическата партия в Конгреса в продължение на три десетилетия.

Демократите се насочват към изборите през 2024 г. с нестабилно мнозинство от 51-49 в Сената.