Сенатори настояват Байдън да изпрати полски изтребители на Украйна

Според Пентагона прехвърлянето на самолети на НАТО ще бъде възприето от Русия като провокация

САЩ
08:46 - 11 Март 2022
2945
Сенатори настояват Байдън да изпрати полски изтребители на Украйна

Американски сенатори от Републиканската партия молят настоятелно администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да направи обрат в позицията си и да позволи изпращане на полски изтребители МиГ на украинците, знак, че отхвърлянето на това предложение на Варшава може да се изправи пред силна съпротива на Капитолия, предаде Асошиейтед прес.

Четиридесет сенатори републиканци се подписаха под писмото на сенаторите Джони Ърнст и Мит Ромни. В него те искат от президента да отговори на молбата на украинския президент Володимир Зеленски, който през миналия уикенд каза на законодателите, че ако САЩ не могат да помогнат за забранена за полети зона, могат поне да изпратят още самолети.

„Стига приказки. Хората умират“, каза Ромни на пресконференция на Капитолия. „Изпратете им самолетите, от които се нуждаят“.

Силното противопоставяне на републиканската опозиция на решението на Пентагона да отхвърли предложението на Полша, очевидно е привлякло вниманието на най-високите етажи на администрацията. Сенаторите казаха, че и генерал Марк Мили – председателят на Обединения комитет на началник-щабовете, също се е обръщал по въпроса към Капитолия.

Сенаторката републиканка Сюзън Колинс каза, че е особено трудно да наблюдаваш разрушенията, особено на детската болница, разрушена при руски въздушен удар, и едновременно с това да се противопоставяш на снабдяването на украинците с „тези самолети, които са от съществено значение“.

Сенаторите републиканци отхвърлиха загрижеността на Пентагона, че прехвърлянето на самолети по линия на НАТО ще бъде възприето от Русия като провокационно, тъй като САЩ вече изпращат противовъздушни ракети и друга военна подкрепа на украинците.