Сенаторка си поиска Балчик и Добрич, отстраниха я от изборите в Румъния

Политика
11:52 - 17 Октомври 2024
1675
Сенаторка си поиска Балчик и Добрич, отстраниха я от изборите в Румъния

Конституционният съд на Румъния е обвиняван в недемократична намеса в изборите, след като отстрани от предстоящия президентски вот антисемитския, проруски и крайнодесен кандидат Диана Шошоака. Тя би застрашила позицията на страната в Европейския съюз и НАТО, гласи аргументацията на съда.

Името ѝ нашумя в България, след като през 2023 г., тогава като член на горната камара на румънския парламент,

тя призова за връщане на Южна Добруджа на Румъния. 

48-годишната Шошоака е лидер на ултранационалистическата партия S.O.S Romania. През юни тя беше избрана за член на Европейския парламент, а по-рано през октомври ѝ беше забранено да се кандидатира на президентските избори в два тура на 24 ноември и 8 декември 2024 г., предаде Актулно. 

В публичното си решение Конституционният съд стига до заключението, че Шошоака, въз основа на публичните ѝ изказвания и наличните ѝ позиции, няма да може като президент да спазва Конституцията на страната и да защитава демокрацията, като същевременно заплашва членството на Румъния в НАТО и ЕС. Съдът заявява, че наблюдава „насърчаване на постоянен антидемократичен и антисемитски дискурс от страна на г-жа Диана Йованович-Шошоака“, както и „системно, упорито и дълготрайно поведение, насочено към подкопаване на конституционните основи на румънската държава и нейните гаранции, а именно членството на Румъния в евроатлантическите структури“.

Диана Шошоака призовава ЕС да спре да предоставя оръжия на Украйна в съпротивата ѝ срещу пълномащабната инвазия на руския диктатор Владимир Путин.

Дори е казвала публично, че Румъния трябва да анексира някои украински територии.

По време на интервю за Politico миналата седмица тя се нахвърли върху Израел, САЩ и тайните служби на двете страни, които според нея са „повлияли на решението на съда“, макар че не представи никакви доказателства за твърденията си. Тя обвинява ЕС, евреите, американците и французите, че са заговорничили срещу нея. Обвинява и самия съд.

„Правителството на Съединените щати подкрепя независимостта на румънските съдилища и не влияе върху решенията“, заяви пред брюкселската медия говорителят на посолството на САЩ в Букурещ. От Израел не са коментирали.

Безпрецедентното решение на Конституционния съд на Румъния предизвика критики от страна на съперниците на Шошоака от целия политически спектър - една от тези фигури дори посочи как тази намеса копира случващото се в Русия.