Сенегал: Почти сме готови с евтин 10-минутен тест за COVID-19

Ще струва по 1 долар бройката

Новини
16:20 - 27 Март 2020
3054
Сенегал: Почти сме готови с евтин 10-минутен тест за COVID-19

Учени от Сенегал и Великобритания работят съвместно по създаването на бърз и евтин тест за диагностициране на коронавирус, предаде Al Jazeera.

Разработката е на ниво валидиращи тестове, което значи, че най-късно до юни би могло да има диагностично средство, което да се окаже сериозен пробив в борбата с вирусната инфекция, пише Канал3.бг.

“Целта ни е да осигурим тестовете първо на Африканския континент“, коментира директорът на Института “Пастьор“ в Дакар - Амаду Шал.

Екипът на Шал има богат опит в разработката на ваксини срещу вируси, като “жълта треска“ и денга, и през годините са разработили прототипи на диагностични тестове за тези болести в партньорство с британската био-технологична компания Mologic. Техен е и тестът за бременност Clearblue.

Щом тестът за COVID-19 бъде завършен, той ще се разпространи приоритетно във Великобритания и Нигерия.

Институтът “Пастьор“ субсидира инфекциознодиагностичния център DiaTropix, където ще бъдат произвеждани тестовете. Капацитетът на центъра е за 4 млн. теста на година.

“Когато COVID-19 се появи, знаехме от самото начало, че Африка ще бъде непропорционално засегната“, казва медицинският директор на Mologic - Джо Фичет. “С подобен тест ще можем да засичаме много бързо вируса във всяка част на континента, за да избегнем разпространението му“.

Компанията потвърди, че няма да цели печалба от продажбата на тестове, а ще ги търгува на себестойност, което към момента означава около $1 за брой. Целта е да се подсигури здравето на максимален брой хора, независимо от финансовото им състояние. Очаква се и диагностиката да става в рамките на 10 минути.