Сензационен обрат: Корнелия няма право да бъде депутат

Нинова бави със седмица лидерската си оставка, за да заобиколи устава на БСП

Ексклузивно
13:00 - 13 Юни 2024
34688
Сензационен обрат: Корнелия няма право да бъде депутат

Корнелия бави депозирането на своята оставка като председател на БСП и съответно заседанието на Националния съвет на социалистите, защото иска първо да мине депутатската клетва, която тя да положи като лидер на партията. Това разкриха пред Lupa.bg нейни съпартийци от „Позитано” 20.

Причината за всичко това била съвсем рационална – според устава на червените депутатите на БСП нямат право да са народни представители повече от три мандата. Това обаче не важи за лидера на партията.

Т.е., ако Нинова депозира оставката си като председател на БСП и се превърне в редови социалист, то тя не може да припари до парламента.

Ето защо се получило и разминаването с датата за заседанието на Националния съвет на партията.

Първоначално Корнелия емоционално обяви, че той ще е на 15 юни, събота, но само 30 минути по-късно социалистите получили смс, че всъщност се събират на 23 юни – другата неделя. Просто от обкръжението на Нинова й обърнали внимание, че без да иска ще се озове извън Народното събрание.

Втората причина, поради която Корнелия забавила оставката си, била за да спечели време и да види какви са настроенията на съпартийците й в Националния съвет. Тук обаче ножът може да опре до кокал, защото

снощи седемдесет и няколко социалисти са събрали подписи с искане заседанието на НС все пак да се състои на 15-и юни. Ако тази мисия успее, Корнелия Нинова със сигурност тръгва по нанадолнището. Затова единствената й надежда сега била някак да успее да влезе във властта.

Не случайно вчера един от приближените на Нинова – Атанас Зафиров, побърза да обяви, че е възможно БСП да подкрепи кабинет, „стига той да отговаря на нашите виждания”. При всички случаи обаче ситуацията за Корнелия е доста неблагоприятна, защото и близките й вече започват да се обръщат срещу нея.

„Аз ще си подам оставката, но ако ти не го направиш – това ще е върхът на лицемерието”, казал й в очите Георги Гьоков.

Все повече са социалистите, които с ужас гледат политическата бездна пред себе си: „19 депутати – това е историческо дъно!”, коментират с потрес червените.