Сензационни записи: Чуйте разговорите на Къро (видео)

Подземният бос обсъжда отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, намесени са още "Цецо от Белград" и "Бобока"

Актуални новини
19:16 - 16 Март 2023
20144
Сензационни записи: Чуйте разговорите на Къро (видео)

Прокуратурата публикува част от събраните доказателства в хода на разследването за организирана престъпна група, за която обвинител №1 съобщи на сензационна пресконференция по-рано днес заедно с ръководителя на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова, директора на националното следствие Борислав Сарафов и шефа на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков. 

Според описанията на файловете един от участниците в публикуваните доказателства е поддезмия бос Красимир Каменов - Къро, сочен за една от най-влиятелните фигури в ъндърграунда и дългогодишен сподвижник на Христофорос Аманитидис-Таки. От 3 години Къро живее в Южна Африка, откъдето обаче продължава да развива престъпна дейност.

Групата е била създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност, пране на пари и данъчни престъпления. На пресконференцията бе съобщено, че в хода на разследването са открити доказателства за мащабен заговор между престъпници, бизнесмени, политици и журналисти, чиято цел била смяна на началници в МВР и самия главен прокурор Иван Гешев. За уволнението на ръководен служител в полицията криминално проявени и бизнесмени предлагали сумата от 400 000 лева. Неограничено финансиране за отстраняването на главния прокурор пък предлагал мъж, когото наричат "Цецо от Белград". По всяка вероятност се визира банкера Цветан Василев.

В дома на арестувания преди дни Дилиян Георгиев по дело за наркотици били намерени и иззети наркотични вещества и два броя флашпамет със звукови файлове. От тях става ясно, че лица, които са обект на разследване, провеждат разговори с цел предприемане на мерки за затрудняване дейността на правоохранителните органи, назначавания и уволнения в системата на МВР. Самият Дилиян Георгиев твърди, че доказателствата са изфабрикувани и подхвърлени от прокуратурата.

Иван Гешев по време на пресконференцията на прокуратурата днес

По отделно производство за издирване е обявен мъж с инициали Т.И., сочен за съмишленик на Георгиев. От жилището, обитавано от него, са иззети освен наркотични вещества, също лист хартия с напечатан текст: "ВРЕДИТЕЛИ за уволнение", на който са изписани имената и актуалните длъжности към днешна дата на съдии, прокурори и следователи от закритите структури на специализираното правосъдие. 

При обиските по тези производства били открити и бележки и флашки със записи на телефонни разговори - общо 15 броя, в които участват петима души. Според описанията на файловете един от участниците в тях е Красимир Каменов - Къро. В записите се споменават имена като "Цецо от Белград", който плащал за американски лобисти; Бобока (верояно се визира Пламен Бобоков - б.р.); говори се и за 400 000 евро, за да бъде отстранен висш служител на МВР. Споменато е и името партия "Продължаваме промяната", говори се също за "Кирчо, Асенчо и "Кокорчо". В част от записите се говори, че Гешев е "пътник". Участниците обсъждат и визитата му в САЩ, като се намеква, че има организация той да бъде атакуван с компромати, за да бъде оставането му на поста невъзможно. Казва се също, че "трябва да бъде сготвен много добре". 

Едно от намерените писма, подписано от Митко С., в което се споменава за "неограничено финансиране от Цецо от Белград за Гешев". Смята се, че се визира журналиста Димитър Стоянов от разследващия сайт bird.bg 

Въпросните доказателства били публикувани след изрично разрешение от наблюдаващия прокурор, докато голяма част от останалите материали били секретни и не можело да бъдат показани на този етап, стана ясно на пресконференцията. 

В един от разговорите, публикувани от прокуратуата, трима участници обсъждат политическата обстановка у нас след налагането на втората порция санкции по глобалния закон "Магнитски". В списъка попадна и бившият финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов. "Хубавото е, че са казали на Бойко, че в другия "Магнитски", ако не сменят Гешев, ще бъде той. Щото Влади Горанов ги е вземал тез пари от Черепа, ама къде ги е носил? Нали се сещаш", казва един от участниците. "Влади Горанов със сигурност ще го изпържи, като го гледам, той един шамар душичка носи. Един задържат ли, те са такива отрепки. И ще почнат да се пържат един друг, от страх ще се редят, щото никога не са били уличници или бандити", е отговорът.

Задържаният Дилян Георгиев настоява, че е невинен. Съдът го остави в ареста

Междувременно Апелативният съд в София остави в ареста Дилиян Георгиев. Относно намереното в дома му - 121 грама бяло вещество и две флашки, адвокатът му Христо Ботев, заяви, че е спорен начинът, по който е станало претърсването. Според него става дума за порочна практика за поемни лица да бъдат ползвани курсанти от МВР. 

Чуйте в приложения файл записите на разговори между лица от подземния свят, сред които Красимир Каменов-Къро, разпространени от прокуратурата: