СЕНЗАЦИЯ: Откриха манастира на Св. Теодосий Търновски (СНИМКА)

Актуални новини
14:14 - 18 Септември 2024
1428
СЕНЗАЦИЯ: Откриха манастира на Св. Теодосий Търновски (СНИМКА)

През настоящия археологически сезон, експедиция ръководена от проф. д-р Хитко Вачев и магистър Илиян Петракиев от Регионален исторически музей – Велико Търново реализира началната фаза на проект, свързан с издирването и проучването на исихаска монашеска обител. Тя е упомената в средновековните писмени извори от XIV в., но досега не е установено точното й местоположение.

Анализирайки данните от писмените свидетелства, екипът започва проучването на терен, разположен западно от Велико Търново, в землището на близкото с. Самоводене. В резултат на разкопките са разкрити архитектурните останки на средновековен храм издигнат през XIV в. Архитектурно-стиловите му характеристики недвусмислено сочат, че той принадлежи към най-бляскавите образци на Търновската архитектурна школа от епохата на Второто българско царство.

Стените на църквата са изградени от прецизно издялани каменни блокчета и тухли. Фасадите са раздвижени от псевдоконструктивни ниши, горната част на които е увенчана с гирлянди керамопластични елементи в няколко цвята. Подпокривните корнизи са били украсени със специално изработени тухли тип „вълчи зъби“ и керамични елементи, които за пръв път се откриват в българските земи. От северната страна на църквата е била издигната засводена галерия, чиито арки са били върху носещи каменни колони. Вътрешността на храма и галерията е била богато украсена със стенописи. Олтарът на църквата е отделен от останалата част посредством зидана олтарна преграда, която също е стенописана.

Свързвайки резултатите от археологическите проучвания с данните съдържащи се в „Житието на Св. Теодосий Търновски“ написано от самия Вселенски патриарх Калист е установено, че разкритата църква е католиконът на манастира, чийто игумен е Св. Теодосий Търновски.