Сензация: Последните думи на Даяна: Боже мой, какво стана?“

Любопитно
17:05 - 23 Май 2019
14780
Сензация: Последните думи на Даяна: Боже мой, какво стана?“

22 години след трагедията светът научи за последните думи, които лейди Даяна е изрекла, преди да издъхне след зловещата автомобилна катастрофа в тунел в Париж през 1997 г. Разкритието дойде от Ксавие Гурмелон – бивш пожарникар, който е бил сред първите, озовали се на мястото на инцидента, пише "Сън", цитиран от woman.bg.

„Притекохме се на помощ, като при всеки друг пътен инцидент”, разказва Ксавие, който е част от първия екип спасители, пристигнали в злощастния тунел „Понт де л'Алма”.

„Захванахме се за работа на мига, за да видим кой има нужда от помощ и кой е жив. Даяна ме погледна и каза: „Боже мой, какво стана?“, разказва Ксавие Гурмелон.

Според твърденията на екс пожарникаря, когато е извел принцесата от премазаната кола, тя все още е дишала и била в съзнание. „Тя се движеше леко и веднага осъзнах, че е жива. Видях, че има повърхностна рана на дясното рамо, но не се виждаше нищо друго сериозно. По нея нямаше кръв", спомня си Гурмелон.

В момента, в който пожарникарите я измъкнали внимателно от колата и я сложили на носилката, тя внезапно получила сърдечен арест. „Приложих ѝ сърдечен масаж, който възвърна дишането ѝ. Успокоих се, вярвах, че ще оцелее. Уви, няколко часа по-късно разбрах, че е издъхнала в болницата”, разказва още пред медията Гурмелон.

Днес пенсионираният пожарникар твърди, че първоначално не е имал никаква представа, че спасява принцеса Даяна. За нейната личност разбрал, едва след като я качил в линейката. Там един от парамедиците му разкрил коя е дамата на носилката.

Бодигардът Тревор Рийс-Джоунс също се мъчел да достигне до принцесата, която се намирала на задната седалка, спомня си Гурмелон. „Питаше: "Къде е тя? Къде е тя?", разказва той. Опитвахме се да го успокоим и го молехме да не се движи. Казах му, че никой от хората ми не говори английски и че най-доброто за него в момента е да не мърда. Казах му да не се тревожи, тъй като ще направим всичко възможно, за да се погрижим за всеки един от тях“, разкрива още бившият пожарникар.

На въпроса защо досега не е разказал публично за този трагичен момент, той отговорил, че не му е било позволено да го прави, докато бил на служба.