Сензация в Lupa.bg: 334 българи имат по над 1 милион евро в офшорки по света

НАП има пълния списък, но не може да го предостави на ДАНС по закон

Крими
13:25 - 28 Май 2019
4621
Сензация в Lupa.bg: 334 българи имат по над 1 милион евро в офшорки по света

334 българи разполагат с офшорни сметки по света, във всяка от които има по над 1 милион евро. В някои от сметките има по 10-12 милиона евро, а в една от тях – рекордните 84 милиона евро! Това разкрива източник на Lupa.bg от НАП.

Българските данъчни власти знаят за огромния брой българи, разполагащи със сметки със салдо по над 1 млн. евро към края на 2017 г. в чужди държави и офшорки, признаха от НАП. Информацията у нас е дошла от международния обмен на данъчна информация. Приходната агенция вече е започнала проверки, но изрично уточни, че наличието на сметка в чужда държава или офшорна компания не е незаконно и не означава непременно, че въпросните богати граждани укриват данъци или извършват друга нередна дейност.

От данъчната агенция подчертаха, че инициативата им тече отдавна и няма нищо общо с писмото на главния прокурор Сотир Цацаров до ДАНС, който неотдавна поиска от службите да му бъде предоставена цялата налична информация за сметки в чужбина, имоти и участие в офшорни фирми на хора, заемащи висши публични длъжности у нас. Искането бе с цел „извършване на преценка за наличие на предпоставки за упражняване на правомощията на прокуратурата". Писмото дойде дни, след като президентът Румен Радев поиска службите да се заровят в задграничните сметки и офшорните компанни на политици, управлявани чрез подставени лица.

От евродирективите и международните споразумения, по които работи НАП, излиза, че данъчната агенция няма право да предоставя на прокуратурата подобни списъци и данни и без да има конкретна проверка или започнало производство за конкретно лице, защото това попада във формулировката „ловна експедиция" и е изрично забранено. До момента данъчната агенция не е направила засичане дали в списъка на 334-ата граждани, за които има данни, попадат лица на висши държавни длъжности.

Сметките на 334-те българис над 1 милион евро, за които има информация в НАП, са в държавите Андора, Ангила, Антигуа, Аруба, Барбадос, Белиз, Бермудски острови, Британски Вирджински острови, Бруней Дарусалам, Кайманови острови, Кипър, Кюрасао, Острови Кук, Фарьорски острови, Гибралтар, Гренада, Гърнси, Остров Ман, Доминика, Джърси, Лихтенщайн, Люксембург, Холандия, Маршалски острови, Мавриций, Монсерат, Науру, Ниуе, Сейнт Кидс и Невис, Сейнт Лучия, Сейнт Винсент и Гренадин, Самоа, Сан Марино, Сейшели, Сен Мартен, Тринидад и Тобаго, Швейцария, Острови Търкс и Кайкос, Вануату.

В списъка вече влиза и Панама, около която избухна международен офшорен скандал преди 3 години, в който се появиха и имената на редица българи. Първите два списъка са пристигнали в НАП през 2017 г. и 2018 г. В края на годината данъните вече ще разполагат с информация за офшорни сметки в още 14 държави, съгласно подписано споразумение.

На този етап НАП няма анализ в кои офшорки има най-много сметки на българи, но от години се знае, че сред топ дестинациите за съхранение на авоарите на родния бизнес елит са държави, които не са в категорията офшорки, но имат чувствително по-либерален данъчен и правен режим като Швейцария, Люксембург, Лихтенщайн, Холандия, Кипър, Великобритания. В момента данъчните имат достъп до данни от всички тях по линия на обмена, като особено богата информация е получена от Швейцария.