Сербезова: 600 млн. лева са задълженията на държавните лечебни заведения

По думите ѝ в момента тече проверка в "Майчин дом"

Новини
14:33 - 01 Юли 2022
2546
Сербезова: 600 млн. лева са задълженията на държавните лечебни заведения

"Към 31 март 2022 г. задълженията на държавните лечебни заведения са в размер на 600 млн. лева. Просрочията възлизат на 113 млн. лева". Това заяви на брифинг здравният министър Асена Сербезова.

По думите ѝ всички лечебни заведения са представили бизнес програми за предстоящите три години. "Одобрили сме три от тях. В другите има липсващи данни, липса на ангажимент и наличие на формализъм. Изготвени са писма за преработване на програми. При 7 болници с влошени показатели са изискани оздравителни планове. Назначила съм проверки на постъпили сигнали, пример за това е "Майчин дом", обяви тя. И допълни, че 64 проверки на Инспектората към МЗ са извършени от началото на годината, а за цялата 2021 г. са 61.

"Звеното за вътрешен одит към МЗ е направило 81 проверки за шестте месеца на 2022 г. Резултатите от 18 от тях са изпратени към компетентните органи", разкри Сербезова. 

Според нея 62 лечебни заведения за болнична помощ функционират у нас. 

Изнесени бяха данни за проверки в Онкохематологията, "Пирогов" и "Св. Екатерина" в София, МБАЛ Пловдив, МБАЛ Сливен и МБАЛ Канев.

"В "Пирогов" са направени няколко проверки. Имаше сигнал от доставчик, че задълженията не се заплащат без основание. Сключени са 1057 договора за 2014-2021 г. Плащанията по тях са извършени без да се съобразява с реда на постъпване. Има привилегировани кредитори, няма регистър на договорите. Относно изграждането на МЦ в Царево, "Пирогов" не е прибрало своето имущество оттам", обясни доц. Васил Пандов.