Сербезова иска НЗОК да плаща антигенните тестове

Здраве
11:58 - 12 Юли 2022
3686
Сербезова иска НЗОК да плаща антигенните тестове

Министерството на здравеопазването предлага бързите антигенни тестове за COVID-19 да бъдат включени в медико-диагностичните изследвания, заплащани от бюджета на НЗОК. От ведомството публикуваха за обществено обсъждане проект на Наредба за допълнение на Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Според предложението антигенни тестове ще могат да бъдат извършвани след насочване от лекар от първичната или специализираната извънболнична медицинска помощ.

От министерството смятат, че така ще се подобри качеството и навременността на медицинската помощ за пациентите и ще се разширят дейностите за ранно откриване на инфекция с коронавирус. Ранното доказване на съществуваща инфекция у заразените лица и тяхното карантиниране или изолация би забавило значително разпространението на COVID-19, подчертавата от ведомството.

Необходимите средства за предложените от МЗ промени са в рамките на бюджета на НЗОК.

В момента пациентите могат да получават направление за PCR изследване за наличието на коронавирусна инфекция само след консултация от лекар специалист, а не от общопрактикуващ лекар /ОПЛ/. С промяната се предвижда бързият антигенен тест за откриване на коронавирус да бъде назначаван от ОПЛ или лекар специалист от извънболничната помощ, което значително ще улесни пациентите и ще разшири възможностите за извършване на изследвания за ранно откриване на инфекция с коронавирус.