Сергей Игнатов за олимпийския бокс: Това е насилие над жени. Вината е в МОК, а не в Кремъл

Париж 2024
11:17 - 05 Август 2024
982
Сергей Игнатов за олимпийския бокс: Това е насилие над жени. Вината е в МОК, а не в Кремъл

Основателят на египтологията у нас и бивш министър на образованието и науката в първия кабинет на Бойко Борисов - Сергей Игнатов, коментира скандалите в женския бокс от олимпийския турнир в Париж в качеството си на бивш боксьор.

Според него

Светлана Каменова е победила по точки в първия и втория рунд вчера тайванката Лин, а съдийството в бокса е легендарно със субективизма си.

Каменова направи с ръце знака "Х" след края на мача като израз на протест и намек, че тя е жена с Х-хромозома, а снимката й обиколи света. Игнатов е категоричен - на ринга наблюдаваме насилие над жени.

"Двете също са жертви. Едни ги защитават, други - не",

каза той по бТВ по адрес на записаните като жени в боксовия турнир представители на Алжир и Тайван, за които се твърди, че са родени с рядката хромозомна аномалия. МОК отказа да им направи тестове за хромозоми, тъй като обяви, че е достатъчно как са записани в паспортите и не приема резултата от изследванията на отлъчената Международна боксова асоциация, която ги е дисквалифицирала.

"Интелектуалци, които не са влизали никога в зала - не спират да пишат. Намесена е политиката. Това е насилие над жени. Вината е в МОК, а не в Кремъл или Вашингтон", категоричен е Сергей Игнатов.

"Реално няма проблем. Ако е женски бокс, трябва да играят само жени. Преди години тези двете са били дисквалифицирани - всичко се определя от хромозоми и хормони. Много е важно как е преминал при тях пубертетът. Боксът е изключително опасен спорт. Дори на тренировка е опасен", коментира бившият боксьор.

И даде за пример случка от младежките си години. "Аз като дете отивах със страх, защото не знаех как ще изляза от залата. Тренираха младежкият отбор на "Славия", спортната рота и мъжкият отбор, а ние между тях. Живи сме благодарение на треньорите", разказа той.

Игнатов напомни, че боксът е в челните редици на спортовете с жертви.

"Всеки удар в бокса цели да унищожи противника. В класацията сме начело по смъртни случаи. Бяхме юноши и на едно състезание в Сливен - едно момче падна след първия ляв прав и умря", спомни си професорът.

"Има три критерия в нашия спорт - приемственост, вратите на бокса са отворени за всички, запазване на здравето на спортистите и честност. Как пазим здравето?", попита Игнатов, който подчерта, че в този спорт няма средно положение от гледна точка на половете - или червено, или синьо.

"Както е тръгнало, защо да не разрешат и допинга!?", запита риторично и с ирония Игнатов по повод действията на МОК и решениего да допуснат двамата представители на Алжир и Тайван до женския турнир.