Сергей Лавров пристигна в Северна Корея

Русия
11:04 - 19 Октомври 2023
1715
Сергей Лавров пристигна в Северна Корея

Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Северна Корея, съобщи държавната информационна агенция на азиатската страна КЦТА.

"Посещението ще бъде важен повод за по-нататъшното укрепване на приятелството и солидарността между двете страни, насърчаването на взаимното доверие, по-нататъшното енергизиране на двустранните отношения във всички области и тяхното развитие на нов висок етап, в съответствие с благородните намерения на висшите лидери на двете страни", обявиха от Пхенян.

По време на посещението си в Пхенян руският първи дипломат ще се срещне с външния министър на страната Чо Сон-хи и ще обсъди "широк кръг от въпроси на двустранните отношения и проблемите на Корейския полуостров."

"След провеждането на историческата среща на върха между президента Путин и председателя на държавните дела Ким Чен Ун на космодрума Восточний на 13 септември можем с увереност да кажем, че тези отношения са достигнали качествено ново, стратегическо ниво", каза Лавров в началото на срещата.

Руският министър припомни, че "преди 75 години Съветският съюз, който изигра ключова роля за освобождаването на Корея от японското колониално управление, пръв призна младата корейска държава, а след това й оказа съдействие за формирането на националната икономика, наука, култура, образование".

"Винаги ще помним безценния принос, който другарят Ким Ир Сен и след това другарят Ким Чен Ир направиха за формирането на нашите отношения", подчерта Лавров.