Сергей Шойгу: Превзехме Мариинка

Новини
19:26 - 25 Декември 2023
4280
Сергей Шойгу: Превзехме Мариинка

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че въоръжените сили на страната му са превзели напълно град Мариинка близо до Донецк.

"В хода на активните настъпателни действия щурмови отряди на групировката "Юг" освободиха напълно днес населения пункт Маринка", доложи Шойгу на среща с президента Владимир Путин.

Русия обяви през септември миналата година, че анексира Донецка област, Източна Украйна, където се намира Мариинка.

Срещата между Путин и Шойгу бе излъчвана на живо по руската телевизия.

По-рано този месец руският президент обяви, че ще се кандидатира за нов мандат на поста на изборите през март догодина.

Мариинка се намира на пет километра югозападно от Донецк - вече контролирания от Русия регионален център на едноименната източна украинска област. Евентуалното превземане на града би позволило на руските въоръжени сили да продължат на запад настъплението си в Донецка област.

Ройтерс посочва, че Мариинка е имала преди войната около 10 хиляди жители. Заедно с Авдеевка - друг град в Донецка област, тя е една от основните цели на руската армия през последните месеци.

Повечето хора, посетили Мариинка в последно време, я описват като призрачен град, превърнат в руини.

До момента няма потвърждение от украинска страна, че Мариинка е паднала. В изявление, цитирано от Укринформ, въоръжените сили на Украйна просто съобщават за активни руски атаки с пехота в посока Мариинка и Авдеевка, Донецка област, както и в югоизточната Запорожка област. Тези нападения са били подкрепени от бронирани автомобили и самолети, пускащи бомби с прецизно насочване.