Сергей Шойгу се крие в ядрен бункер?

Общество
14:12 - 30 Март 2022
3256
Сергей Шойгу се крие в ядрен бункер?

Според разследващи източници министърът на отбраната на Русия се е устроил в ядрен бункер в планините Урал, след седмици на спекулации за явното му отсъствие.

Данните от полети показват, че Сергей Шойгу пътува до и от бункери на 1000 мили източно от Москва от началото на инвазията, тъй като заплахата от ядрена война достига най-високото си ниво от десетилетия, пишат от The Times.

66-годишният Шойгу, който е един от главните архитекти на инвазията, не беше виждан публично повече от две седмици до миналия уикенд, когато се появи по време на среща относно бюджета за оръжия на Русия.

Той също така се появи във вторник на среща с военни служители, за да повтори, че "освобождението" на Донбас е основната цел на Русия. Шойгу добави, че Русия е деградирала армията на Украйна и ще отговори, ако НАТО достави на Украйна самолети и системи за противовъздушна отбрана.

Такова продължително отсъствие е много необичайно за мъж, който е бил постоянно на екраните на руската телевизия през последните десет години, предизвиквайки слухове за влошено здраве.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл, отрече предложението, като вместо това каза, че министърът "има много неща на главата". По-късно се появи и информация, че Шойгу е претърпял инфаркт.

Според Христо Грозев, журналист от разследващия уебсайт Bellingcat, отсъствието на Шойгу може да се обясни с факта, че той е прекарал голяма част от последния месец в бункер близо до Уфа, в южните планини на Урал.

Грозев, който разкри самоличността на двамата отровители в Солсбъри, казва, че данните от тракера на полети показват, че самолетите на Кремъл "постоянно" летят до и от Уфа, включително тези, за които е известно, че са използвани от министъра на отбраната.

Използването на руски военни бункери, които съдържат ситуационни стаи, използвани за военно планиране, не е безпрецедентно.

"Преместването на Шойгу в ядрения бункер е логично и не е напълно изненадващо", казва Грозев.

Известно е, че Русия е построила голям бункер в планината Ямантау в края на 70-те години на миналия век с цел поддържане на командване и контрол в случай на ядрена война. Ямантау, което означава "зла планина" на местния башкирски език, е на 180 мили източно от Уфа.

Според докладите на американското разузнаване комплексът непрекъснато се надгражда и разширява през годините.

През ноември 2020 г. президентът Путин направи коментари на среща на щаба на отбраната, която посочи, че ново планинско съоръжение е към завършване. Не беше ясно дали той има предвид Ямантау или изцяло ново място.

Грозев добавя, че вероятно е имало и други по-елитни и удобни бункери по-на север в Урал, но не е било възможно да се намери точното им местоположение, тъй като пилотите са изключвали проследяването за последните 30 минути от всеки полет.

В широк разговор с двама журналисти от "Новая газета", един от последните независими новинарски издания в Русия, Грозев казва също, че вярва, че руските служби за сигурност са пропиляли "милиарди долари" за неуспешни опити да си осигурят подкрепа от "сенчестите политически клас” в Украйна в навечерието на войната.

"От 2014 г. до наши дни между 140 и 150 служители на ФСБ имаха неограничен бюджет за набиране на украинци от всякакво ниво", казва той.

Грозев добавя, че голяма част от парите са похарчени за ухажване на украински новобранци със скъпи пътувания до Тайланд, Кипър и Малдивите. "Това бяха пари, които те никога не са спечелили", казва той, отбелязвайки провала на целите на ФСБ да предизвика вълнения и да събере подкрепа в Украйна.