Сергей Шойгу: Военните учения "Запад" няма да се проведат

Новини
21:04 - 04 Септември 2023
3686
Сергей Шойгу: Военните учения "Запад" няма да се проведат

Военните учения "Запад" тази година няма да се проведат. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от световните агенции.

"Не", каза Шойгу пред репортери в Сочи относно това дали ще се проведат тази година военните учения "Запад".

"Тази година ние имаме "учения" в Украйна", допълни той.

Русия за последно проведе ученията "Запад" със съюзника си Беларус през септември 2021 г., пет месеца преди руската инвазия в Украйна. Тогава Москва заяви, че в ученията са участвали 200 000 военнослужещи, припомня Ройтерс.

Миналата седмица британското военно разузнаване каза в ежедневната си сводка, че смята, че Русия няма да проведе тази година ученията "Запад", защото няма достатъчно военни и оборудване за тях, докато същевременно води война в Украйна вече 19-и месец.

Шойгу също така съобщи днес, че Русия и Северна Корея обсъждат възможността за провеждане на съвместни военни учения.

"Ние обсъждаме с всички това, в това число и със Северна Корея. Защо не? Те са наши съседи", каза министърът.

Той припомни, че Русия и Китай пък провеждат не само учения, а и съвместно патрулиране със стратегически бомбардировачи и съвместни патрули с морски ракетоносци и това се случва по два или три пъти на година.

Днес в Сочи Шойгу проведе и двустранна среща с турския си колега Яшар Гюлер, докато президентите на двете страни Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган провеждаха разговори на високо равнище.