Сергей Станишев оглави промяната в БСП

Актуални новини
20:15 - 13 Юли 2020
10021
Сергей Станишев оглави промяната в БСП

Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев публикува във фейсбук страницата си позиция на 79 членове на Националния съвет на БСП за актуалната политическа обстановка. Всички те са в опозиция на председателя на Столетницата на Корнелия Нинова и не приемат нейните методи на ръководене на партията и на правене на политика. Преди дни същите членове на НС на БСП поискаха на 12 юли, неделя, да се свика пленум на партията и да се обсъди актуалната ситуация, протестите срещу правителството и вота на недоверие и настояваха БСП да излезе с позиция.

Оозицията в БСП събра необходимите подписи, както повелява уставът. Лидерът на БСП Корнелия Нинова и нейните хора в Националния съвет обаче бойкотираха заседанието с надеждата да не се събере кворум. Заседанието се състоя на "Позитано" 20 и бе ръководено от трима членове на Изпълнителното бюро - Кирил Добрев, Весела Лечева и Калоян Паргов. Нинова отговори на противниците си с прессъобщение и заяви, че свиканият пленум не е събрал необходимия кворум, тъй като на заседанието са се регистрирали 72 души от общо 185 членове на НС. Според нея, за да е легитимен пленумът трябва да присъстват 93 души. Тя определи заседанието като "сбирка по интереси". 

Ден след края на пленума най-дългогодишният лидер на БСП в най-новата история на България и настоящ президент на ПЕС Сергей Станишев публикува позицията на 79-те членове на НС, чрез която те се обръщат към гражданите на България и членовете и симпатизантите на БСП. За мнозина това е знак, че той оглавява курса към реална промяна в БСП, което означава смяна на настоящия лидер Корнелия Нинова. 

"Площадите на София отново са изпълнени с недоволни граждани. Недоволството от начина, по който се управлява България прерасна в многохилядни митинги и демонстрации срещу арогантността на управлението, срещу начина, по който се прилага закона и се потъпкват конституционните права на гражданите. Недоволството от водената политика е справедливо и трупано с години. Протестът днес е провокиран от двойните стандарти на държавното обвинение и избирателното прилагане на наказателни репресии, от показността на груба сила срещу свободата на гражданите и президентската институция.

Държавното обвинение извърши грубо и показно посегателство срещу духа и основните принципи на Конституцията. Опитът да бъде унизен президентът е заплаха срещу всеки български гражданин, срещу всеки който има различно мнение от това на управляващата върхушка. Не може да има правов ред в страната при държавно обвинение, което безконтролно погазва елементарните норми на справедлив процес.

​ГЕРБ и Бойко Борисов разрушиха държавността и институциите, наложиха едноличен и авторитарен модел на управление, обслужващ олигархията с мафиотски прийоми. Нужно ли е да припомняме друго освен случаи като „Мишо Бирата“, „Ало Ваньо“, „Осемте джуджета“, пачки в чекмеджета", се казва в позицията на 79-имата.

"България се нуждае от възвръщане на доверието на гражданите в собствената ни държава, в законността, в справедливостта, в по-добро бъдеще за децата ни. Доверието не може да бъде изградено върху силата и растящата репресия, както и върху множащите се заплахи и ограничения. Социалната несигурност, неефективните правителствени програми за справяне с икономическите последици от пандемията са причини за дълбоко и мащабно социално недоволство, надхвърлящо справедливата реакция срещу прокурорския произвол.

Растящата пропаст между най-богатите и работещите граждани е материален израз на несправедливото разпределение на благата от труда. Всеобхватната криза на системата неизбежно води до още безработица, падаща цена на труда и растяща експлоатация, социално противопоставяне. Идва ново поколение, което не приема да живее на кредит и с откраднато бъдеще, което отхвърля пошлата демонстрация на власт и социално превъзходство. Идва ново време, което налага смяна на системата", заявяват противниците на Корнелия Нинова. 

В позицията се казва, че БСП подкрепя справедливите искания на българските граждани за законност, сигурност и почтеност. БСП подкрепя и активно участва в спонтанните граждански протести. БСП призовава всички граждани да подкрепят внесения от партията вот на недоверие за оставка на правителството в деня на неговото обсъждане в Народното събрание.

"Не стойте вкъщи! Да протестираме мирно и да не се поддаваме на провокации! Отхвърляме всякакви политически сделки за оцеляване на статуквото чрез формирането на нов кабинет в рамките на това Народно събрание!", казват членовете на Националния съвет.

Според тях днес пред гражданите на България има една огромна опасност – водени от справедливия гняв да бъдем измамени. "Това неведнъж е ставало в последните десетилетия. Предупреждаваме, че с гражданската енергия може да бъде злоупотребено в името на користни политически цели. Смяната на порочната система на задкулисно олигархично управление е условието за свободен и сигурен живот на всеки български гражданин. Нужна е нова политика – демократична, социална и честна!Това може да бъде постигнато само по пътя на свободни и честни избори, на основата на отговорни към държавата и гражданите програми за управление, чрез възвръщане на доверието в народното представителство", казват в заключение 79-имата членове на Националния съвет на БСП.