Сергей Станишев предава щафетата начело на ПЕС: Левицата отново може да спаси Европа

Досегашният лидер на социалистите на Стария континент оставя партията по-голяма и по-единна

Свят
16:14 - 14 Октомври 2022
2433
Сергей Станишев предава щафетата начело на ПЕС: Левицата отново може да спаси Европа

Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев оставя след цели 3 мандата начело лявото политическо семейство на Стария континент в ръцете на нов председател, след като обяви, че няма да се кандидатира отново на поста.

Избиран двукратно с пълно мнозинство бившият български премиер предава руля на управлението на ПЕС след цели 11 години - на новия кандидат (който е и единствен - б.р.) - ексшведския премиер Стефан Льовен. 


Сергей Станишев и Стефан Льовен

Днес ПЕС ще избере и него, и ще гласува Резолюция, а конгресът на левицата в Берлин по повод 30-годишнината на партията се провежда на фона на бушуващата война в Украйна и пост-ковид криза. Затова е и под надслов: "С кураж. За Европа". А Станишев цитира Джон Атанасов: "Най-голямата смелост човек може да прояви не в Космоса, а в мисълта". 

В емоционална реч пред делегатите Станишев призна, че лидерството на ПЕС, а и работата в и за Европа винаги са играли ключова роля в живота му. Но напомни, че пътят му не започва от ПЕС, а от БСП, за чийто председател бе избран през 2001 г.

"Работих усърдно за приемането й в Социалистическия интернационал и в Партията на европейските социалисти. Бях премиер, когато България се присъедини към ЕС през 2007 г.

Но никога не съм си представял, че един ден ще стана лидер на цялото голямо и силно европейско социалдемократическо семейство. Още си спомням вълнението да застана начело на 33 различни партии, обединени около общи ценности. И до днес приемам това за огромна чест и отговорност. И се надявам, че през тези 11 години не предадох нито веднъж вашето доверие и подкрепа".

Така Станишев, през сълзи, откри конгреса на партията и очерта постиженията на левицата по време на трите му мандата.

Какво наследство оставя?

В своеобразен отчет пред делегатите Станишев заяви, че днес ПЕС е по-голяма, по-единна и готова да поеме кормилото на Европа. "Всяко решение на институциите на ЕС носи социален отпечатък, думата й се чува, а хората очакват социална защита от кризите", каза той. И отбеляза: 

ПЕС има 33 пълноправни партии-членки, 12 наблюдатели и 12 асоциирани членове. След продължителна доминация на десницата, сега ПЕС и ЕНП имат паритет в европейските институции – 7 на 7 премиери в Европейския съвет и 9 на 10 комисари в Европейската комисия, каза Станишев. 

Рокадата начело на ПЕС обаче се случва на фона на драматичните събития в ЕС по отношение на енергийната криза и войната само на 1200 километра, делящи конгреса на партията в Берлин и фронта на войната в Украйна. 

Трябва да спрем тази лудост!

„Вилнее война в Европа. Отново! Хиляди животи и от двете страни са погубени. Войната превърна милиони хора в бежанци – остави ги без дом и раздели семейства.

Европа отговори на агресията единно и веднага, и подкрепи народа на Украйна. Но днес трябва да сме още по-разтревожени от постоянната и бърза ескалация на войната, която има своя собствена логика и склонност да става все по-брутална. Никога не бива да забравяме, че Европа е проект на мира", напомни Станишев пред делегатите на изпроводяк. 

А в думите му, че напоследък

твърде много се говори за военна победа и твърде малко за това как с политически решения да се спре тази "лудост",

явно прозвуча разочарование от европейските политици. "Нямам съмнение, че ще е изключително трудно, но всяко усилие си заслужава. Провеждаме конгреса си в Берлин –

нека последваме Вили Бранд и неговия кураж за политика, която направи възможно Хелзинкското споразумение и събори Берлинската стена", призова той. 

Моментът е исторически – левицата може да спаси Европа отново

Според Сергей Станишев точно този исторически момент може да покаже левицата отново като спасител. "Имаме своя морален компас – нашите ценности: солидарност, справедливост, равенство, защита на човешките права, достоен труд и доходи.

Трябва отново да чуваме и да говорим с хората, така започна всичко – с първите леви активисти. Необходимо ни е критично мислене, основаващо се на фактите. Нужни са ни кураж и политическа воля да направим това, което смятаме за правилно.

И ако хората видят, че сме честни и открити и изпълняваме обещанията си, ще ни гласуват доверие. Социалистическото движение го е постигало и преди. Днес можем да изведем Европа от кризите отново", убеден е бившият български премиер. А като историк по образование Сергей Станишев каза, че историята не е просто разказ за миналото, а разказ за промяната. 

"ПЕС има силата да води Европа към справедливост, равенство и човеколюбиво бъдеще. Въоръжена с нашите ценности, социалдемокрацията може да продължи да променя Европа и света. И тук не става дума само за битка с нашите политически опоненти. Става дума за спасяването на човечеството. Ние сме готови за тази битка. Ще я спечелим, защото влизаме в нея със сърце. А то винаги бие отляво", уверен е Станишев. 

Социалдемокрацията на първо място, ПЕС – сплотен и лоялен екип

„Винаги съм поставял социалдемокрацията на първо място, дори с плащането на висока политическа цена за мен самия. И ПЕС Жени знаят за битките, които сме водили. Вярвам, че политиката е колективен спорт. Благодаря на всички за усърдната работа, която направи нашето семейство по-силно. Благодаря на екипа на ПЕС за подкрепата, креативността, лоялността и приятелството. Станахме силен и сплотен отбор!", похвали Станишев съвместната работа в ПЕС. 

И благодари на партиите - членки на голямото ляво семейство на Стария континент. Защото именно те са били в силата на решенията - готови за битка и да помогнат една на друга. А принципите - уважение и диалог, остават, добави бившият премиер на фона на фрагментираната българска левица и залиняващата БСП.

"Горд съм, че оставям ПЕС по-голяма, по-единна и с решения за кризите", каза още той. А да чуят тези думи лично дойдоха сочените за едни от най-близките на соцшефката у нас Корнелия Нинова - Филип Попов, Вяра Емилова и посоченият отново за бъдещ зам.-председател на 48-ото НС и ексвъншен министър Кристиан Вигенин. 

За следващия президент на ПЕС Стефан Льовен

Станишев поздрави кандидата за нов лидер на европейската левица. „Радвам се, че Стефан Льовен поема лидерството в партията и съм сигурен, че семейството ще бъде в добри ръце. Той е не само успешен партиен лидер и премиер, но и отдаден европеец", похвали го Сергей. 

„Помислете си къде бяхме през 2011 г. и къде сме сега. През 2011 г. десницата налагаше политики навсякъде – помним затягането на коланите. А днес нашата дума се чува и всяка европейска политика носи социален отпечатък. От големите инструменти като Следващо поколение ЕС (Next Generation EU) и Зелената сделка, през Инструмента за помощ при безработица (SURE) и Директивата за минимална работна заплата, до Фонда за справедлив преход, Европейския социален фонд, Детската и Младежката гаранция.“

Мисията ни е да променим живота на всички, а не само на малцина избрани.

Предизвикателствата:

„Трябва да сме горди с постиженията си, но политиката винаги е разговор за бъдещето. Не можем да го предскажем, но можем да му повлияем, предотвратявайки много опасности. Имаме политическите и институционалните инструменти да оформяме бъдещето от перспективата на нашите леви и прогресивни ценности. За нас е лесно, защото знаем кои сме и за какво се борим", подчерта досегашният президент на ПЕС. 

Но предупреди, че светът се променя драматично и хората са уплашени. Те се чувстват несигурни и изоставени. Страхуват се за своята работа, доходи и бъдеще.

"Има две емоции, които движат живота и политиката – страхът и надеждата. Страхът е оръжието на десните и популистите, които продават приказката за „доброто старо време“. А ние сме на другия полюс – на надеждата. В нашето ДНК е закодирано бъдещето и политическото ни семейство е призвано да промени живота на всички, а не само на малцина избрани", отбеляза евродепутатът. 

Хората очакват от нас социална защита от кризите. И в това е предизвикателството: всички чакат социалните решения от социалистите. Не от десницата, не от популистите. А ако ЕС не им ги даде, цената ще бъде платена от левицата. Няма време за губене, трябва да действаме веднага. Трябва да спасим Европа отново", убеден е той. 

Дигитализацията и новия хуманизъм

„Днес всички говорят за дигитализацията, но десните гледат на нея само като възможности за печалба. Ние обаче, освен предимствата, виждаме и заплахата за още по-големи неравенства – бъдещият пазар на труда може да роди нова класа от „ненужни” хора, предвижда Станишев в речта си пред делегатите в Берлин. 

През XX век социалдемократите опитомиха пазарния капитализъм чрез принципите на Социалната държава. Днес, в XXI век, трябва да направим така, че всички трансформации да гарантират публичния интерес, а не алчният капитализъм да подчини хуманността на парите.“

Зеленият преход – червен, успешен и справедлив

„В Европейския съюз има мнозинство за Зелената трансформация, но ние вярваме, че тя ще бъде успешна само ако е червена – социално справедлива и в защита на всички засегнати", вярва Станишев.

По думите му настояването на социалдемократите е енергията и потреблението да бъдат устойчиви - и заради планетата, и в името на солидарността спрямо идните поколения. Но едновременно с това трябва да се мисли и за икономически растеж, и за запазване на работните места.

А големият приоритет според него е да се мисли за обща европейска социална защита за хората - с оглед на кризисната зима, която се очертава и цялата 2023 г.  За целта ПЕС ще приеме и специална Резолюция. В края на речта му делегатите станаха на крака, за да аплодират досегашното ръководство на партията. Главният секретар на ПЕС Ахим Пост пък нарече Станишев не само "европейски шампион", а "велик социалдемократ".   


Станишев се сдоби и с интересен шарж на изпроводяк - като футболния капитан на отбора "ПЕС" с номер 11 (колкото години я управлява - б.р.).