Сергей Станишев събужда левицата на мащабен форум (НА ЖИВО)

Генералният секретар на ПЕС взриви залата: Потресен съм от джендър лозунгите на Корнелия Нинова

Свят
11:20 - 12 Май 2023
4060
Сергей Станишев събужда левицата на мащабен форум (НА ЖИВО)

Евродепутатът, бивш премиер и дългогодишен експрезидент на ПЕС Сергей Станишев събра ключови лица от целия политически спектър вляво на форум за прогресивните леви решения. Там място намериха и вицепрезидентът Илияна Йотова, и изключени членове на БСП на Корнелия Нинова като Петър Витанов, и представители на вътрешната опозиция в партията в лицето на Калоян Паргов, и ключови социалисти, днес лидери на партии вън от коалицията на БСП, както и бивши и настоящи министри.

Станишев призна в речта си за откриване на форума  че е чул всевъзможни интерпретации за причините да организира форума, включително от трибуната на Народното събрание. 

Той обясни, че е крайно време да започне сериозният разговор за политики. Но не за субпродуктите и ГМО-та, а за същинските решения на проблемите. 

А колегата му в ЕП Петър Витанов в пламенно слово, обрало овациите в залата, напомни, че докато пишман леви лидери громят изкуствения интелект, лявото е това, което в продължение на година и половина изработва механизмите за защита на европейските граждани и регулациите му.

"Лявото никак не е демоде", обяви Витанов, който бе изхвърлен от БСП и докато оспорва едноличното решение на Нинова, стана член на германските социалдемократи. 

Станишев пък обърна специално внимание на псевдонационалистическите лозунги на страх срещу Еврозоната или джендър идеологията, размахвани у нас (по Корнелия Нинова и Костя Копейкин - б.р.),, докато светът се намира в период на безпрецедентна трансформация, включително по отношение на навлизането на изкуствения интелект.

Бившият премиер предупреди изрично, че не влезе ли България в този процес навреме, рискува отново да остане в периферията, при това докато извоюва мястото си в новите енергийни коридори, или ще изпадне от проектите. И всичко това на фона на кризите в страната по отношение на социалните политики и плащания. 

"Преди 100 години именно социалдемокрацията сложи рамките, границите на индустриализацията, на капитала", напомни той.

Левицата у нас по думите му, вместо да излъчва политики, става все по-ретроградна. "Всякакви приказки за външни и вътрешни врагове не могат да се използват като параван за безспорния отлив на доверие", каза Станишев. 

Той отправи критика към БСП за това, че е свела политиката до битовизмите, до темите за оцеляването като вдигането на пенсиите и майчинските.

И определи като небивал политическия шпагат, изпълняван от Столетницата в последно време - с единия крак уж в европейските политики, а с другия - при тези, лансирани от политици като унгарския премиер Виктор Орбан. 

Потвърждение на опасенията му отправи и Джакомо Филибек, генералният секретар на ПЕС, който директно заяви, че е потресен от факта как след 5 поредни парламентарни избори, тежка политическа криза в страната, шефката на БСП Корнелия Нинова намира време вместо да се занимава с решенията на проблемите в България, да организира джендър референдуми и да критикува  решението на ЕП да приеме Истанбулската конвенция. 

"Българската левица заслужава повече", отсече Филибек в навечерието на изборите за ЕП точно след година. 

"Нашите ценности са най-добрият компас за правилните решения в този днешен объркан свят", каза още Станишев, а колегата му от ПЕС напомни, че отстояването на идеологията дори в турбилентното време е най-праивлната стратегия.

Бившият министър-председател не пропусна и темата за войната:

"Не можем да си затваряме очите за това кой нападна и кой се защитава в този конфликт. И нямаше как ЕС да не заеме страна, но именно социалдемократическото начало е това, което има за задача да работи за мир", убеден е бившият лидер на ПЕС. 

Политологът доц. Борис Попиванов пък отбеляза, че лявото може да закъснява понякога, но винаги идва. 

И е крайно време лявото да не се задоволява само с трохите, оставени от масата на десницата, а е длъжно да предложи цялото меню, каза той особено в контекста на поредните преговори за съставянето на редовен кабинет у нас.