Сергей Станишев слага край на лидерството си на ПЕС

Президентът на евролевицата получил номинации да продължи в четвърти мандат, но отказал заради БСП на Корнелия Нинова

Свят
11:17 - 16 Септември 2022
4849
Сергей Станишев слага край на лидерството си на ПЕС

Лидерът на ПЕС и бивш премиер Сергей Станишев няма да се кандидатира за нов мандат начело на европейското ляво семейство, съобщи изненадващо той на пресконференция в София, няколко часа след изтичането на срока за номинациите за високия пост. 

А причините са политически и водят до БСП, разкри той, като разясни, че е получил множество номинации и предложения отново да оглави ПЕС. 

Личният авторитет и авторитетът на партията, която излъчва президента на голямото политическо семейство. И точно тук по думите му се корени причината да откаже -

Станишев не усеща подкрепа от българската левица. 

Защото по думите му не може партия, в която лидерът иска да прилича на Виктор Орбан, да излъчи номинация за лидерското място на социалистите в Брюксел. 

Станишев заяви, че самият той не е търсил подкрепа от Корнелия Нинова. И междувременно я упрекна, че е страняла умишлено от присъствието на ръководството на БСП в ПЕС. 

Избиран три пъти с огромна подкрепа начело на левицата на Стария континент, Станишев посочи своята номинация за наследник на поста. 

Това е бившият шведски премиер Стефан Льовен. 

Като прелюдия към обявяването на решението си Станишев ползва думи на 9-годишния си син Георги. В училище обсъждали професиите на родителите. Тогава детето заключило: "Когато баща ми умре, ще отиде при легендите". 

Бившият премиер очерта ключови промени, настъпили за Европа, благодарение на политиката на ПЕС, откакто той бе избран за неин президент през 2011 г. - борба с дясното затягане на коланите, младежката безработица, за по-плавен Зелен преход, въвеждането на антикризисните ковид мерки, а след това и социалните политики в Плана за възстановяване и устойчивост. А 11 години по-късно Станишев е на мнение, че именно лявото политическо семейство в ЕС е най-сплотено.

Той смята, че Европа има няколко приоритета, които да постигне и използва - критично мислене, нов вид хуманизъм и диалог. "Ако нямаме диалог в обществото, няма да имаме устойчиво развитие", предупреди той. 

И заговори за мира в контекста на опасността войната в Украйна да излезе от пределите си сега и да се превърне в пълномащабна и да обхване цяла Европа. Смята обаче за неудачно решението на кабинета "Петков" да "покани "Газпром" да спре доставките на газ за България" и да изгони над 70 руски дипломати, защото страната не печелела нищо от това. 

По повод предстоящите на 2 октомври парламентарни избори, Сергей Станишев заяви, че кампанията на партиите вървяла по линия на това формациите да говорят със самите себе си и на себе си. А европейските приоритети, за които той говори, не виждал в предизборната реторика у нас. 

"Партиите се стрелят като на пейнтбол игра, а не се търси национално съгласие по фундаменталните решения и цели", предупреди Станишев.

Лявата идея е оптимистична по природа. Оптимист съм. България има нужда от голяма и силна левица, която да печели изнори, а не да бъде присъдружна към други сили. Тя трябва да е генератор на игри. Чувствам ръцете си много по-развързани, отколкото когато и да било, и това ще бъде моя лична кауза", каза той. 

Дали се цели към "Дондуков" 2 оттук нататък, Станишев заяви, че ще работи за колективното усилие на БСП отново да бъде силна, но не отговори конкретно дали би се върнал начело на Столетницата или да се устреми към кандидатура за държавен глава.

На въпрос на Lupa.bg дали вижда като по-удачна коалиция с ГЕРБ, или с "Продължаваме промяната" след поредния вот тази есен, Станишев отговори, че подобен избор му приличал на въпроса "Как предпочиташ да умреш - да бъдеш обесен или разстрелян?"

По думите му Столетницата вече е платила печална цена от коалицията с ДПС (когато Пламен Орешарски бе премиер - б.а.). И заяви, че играта на БСП на чужд терен не й носи никаква полза. Най-важно за оздравяването на левицата според него било фокусирането върху привличането на избиратели в периферията. И определи като катастрофален резултата на "Позитано" 20 на изборите през ноември 2021 г. 

Дали смята да прави нова партия с лица като Калоян Паргов, Юрий Асланов, Ангел Найденов, Дора Янкова, Татяна Буруджиева, Георги Пирински, които присъстваха на финалната му пресконференция в родината като президент на ПЕС, Станишев отвърна единствено, че "ножът е опрял до кокала". 

И даде да се разбере, че се връща в активната работа в БСП, а времето щяло да определи в качеството му на какъв точно, освен на редови член. Няколко пъти в контекста на темата за левицата и ролята му в нея у нас той избра да си послужи с цитата от "Майстора и Маргарита" на великия Булгаков: "Да се казва истината - винаги е леко и толкова приятно". 

А новият президент на ПЕС ще стане ясен на конгреса в Берлин в средата на октомври.