Сериозна заплаха за Google

Новини
18:22 - 30 Декември 2022
3598
Сериозна заплаха за Google

Нови чатботове като ChatGPT използват изкуствен интелект, който може напълно да трансформира или дори да замени традиционните търсачки.

Появата на такива технологии приближава ерата на радикални промени, които ще сложат край на бизнеса в Силиконовата долина, пише The New York Times.

През последните три десетилетия само няколко продукта, като браузъра Netscape, търсачката Google и iPhone на Apple, напълно революционизираха технологичната индустрия и направиха всичко, което съществуваше преди появата им, да изглежда като тромави динозаври.

Преди три седмици ChatGPT, експериментален чатбот, гръмко обяви твърдението си, че е следващото голямо нещо в своя отрасъл. Този чатбот е в състояние да достави правилната информация в ясни, прости изречения, вместо да предлага дълъг списък от връзки. Той е в състояние да обясни различни понятия, така че хората лесно да го разберат. Той дори може сам да генерира идеи от нулата, включително бизнес стратегии, идеи за коледни подаръци, теми за блогове и планове за ваканция.

Въпреки че чатботът ChatGPT все още се нуждае от подобрение, пускането му накара Google да обяви "червен код" - това е равносилно на задействане на пожарна аларма. Някои се опасяват, че компанията може вече да наближава момента, от който се страхуват най-големите компании в Силиконовата долина - ерата на радикална технологична промяна, която ще сложи край на този бизнес.