Сестрата на Ким Чен-ун призна: Ковид едва не уби брат ми

Северна Корея обяви победа над коронавируса и обвини Сеул за избухването на епидемията

Новини
08:48 - 11 Август 2022
3298
Сестрата на Ким Чен-ун призна: Ковид едва не уби брат ми

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обяви победа над коронавируса в страната си, съобщиха агенциите, като се позоваха на официалната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА). "Той тържествено обяви победа в крайно извънредната противоепидемична кампания по унищожаването на новия коронавирус", посочва КЦТА. Ким обяви новината на заседание, посветено на противоепидемичните мерки.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обяви победа в битката с коронавируса в Корейската народнодемократична република и нареди въведените през май противоепидмични мерки да бъдат отменени, съобщиха агенциите, като се позоваха на официалната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА).

Северна Корея никога не е обявявала колко потвърдени случая на вируса е открила, но на 29 юли тя спря да съобщава за нови предполагаеми случаи на инфекция, които в Северна Корея се наричат с понятието "случаи със симптоми на треска". Международни хуманитарни организации съобщават, че КНДР разполага с ограничени възможности за тестване.

Ким заяви, че въпреки отмяната на така наречените максимални противоепидемични мерки Северна Корея трябва да продължи да поддържа "здрава като стомана преграда срещу епидемията и да усили работата по противодействието ѝ, докато не приключи световната здравна криза", се казва в съобщението на КЦТА.

Сестрата на Ким Чен-ун - Ким Йо-чен засега е най-довереният човек до севернокорейския диктатор

Същевременно сестрата на Ким, Ким Йо-чен, заяви на същото заседание, че самият севернокорейски лидер също е имал симптоми на треска, и добави, че епидемията е избухнала заради разпространявани от Южна Корея пропагандни листовки срещу Севера, предупреждавайки, че в отговор на това ще бъдат предприети "смъртоносни ответни действия", посочи КЦТА.

"Дори и тежко болен с висока температура, той не можеше и за минута да легне, защото мислеше непрекъснато за народа, за който той трябваше да се грижи докрай във войната срещу епидемията", каза тя в похвална реч към брат си за неговите усилия.

"Неоспорим факт е, че един човек или един предмет, заразен с вируса, само за миг може да зарази много други хора и да предизвика голяма криза. Като изхождаме от това, стигаме до извода, че повече не можем да не забелязваме непрестанния поток от боклуци от Южна Корея. Това е просто неетично престъпление. Важното е, че южнокорейските марионетки продължават да хвърлят листовки и мръсни предмети на наша територия", добави сестрата на Ким Чен-ун.

Според анализатори въпреки че авторитарната Северна Корея е използвала пандемията за засилване на контрола върху обществото, обявяването на победата над вируса може да е прелюдия към възстановяване на търговията, за която затварянето на държавните граници и другите ограничителни мерки бяха пречка.

Наблюдатели изразиха мнение и че това може да проправи пътя за извършването на първото от 2017 г. изпитание на ядрено оръжие от Пхенян.

Официалният брой на починалите в КНДР е 74 души, което е "безпрецедентно чудо" в сравнение с другите страни, посочи КЦТА, като се позова на друг представител на властите.

Пикът в оповестявания ежедневно брой на хора със симптоми на треска беше достигнат на 15 май, когато те бяха над 392 920, което накара здравни експерти да предупредят за опасност от неизбежна криза в Северна Корея.

При отсъствието на независими данни за обстановката Световната здравна организация миналия месец се усъмни в твърденията на Пхенян и изрази мнение, че положението в КНДР се влошава, а не се подобрява.

Пхенян обявява победа и при положение че не е известно в Северна Корея да е започвала каквато и да било ваксинационна кампания, отбелязват агенциите. КНДР обяви, че вместо това залага на локдауни, местни методи за лечение и на по думите на Ким "предимствата на социалистическата система от корейски тип".

Северна Корея заяви, че сред мерките, които прилага, са засилени медицински прегледи в цялата страна и ежедневно изследване с PCR тестове на проби от вода, взети от пограничните райони.

КНДР обяви и че разработва нови, по-ефикасни методи за откриване на вируса и вариантите му, както и на други заразни болести като маймунската шарка.

Същвременно южнокорейското министерство на националното обединение, което се занимава с междукорейските дела, изрази съжаление, след като политически влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, Ким Йо-чен, обяви, че епидемията от ковид в КНДР е причинена от южнокорейски листовки, съобщиха агенциите

"Изразяваме силното си съжаление от многократно отправяните от Северна Корея безпочвени твърдения за пътя на ковид и за силно неуважителните и заплашителни изказвания от нейна страна", заяви министерството.

Южнокорейски военен говорител заяви, че армията поддържа постоянна готовност и е подготвена за "различни видове" провокации от страна на КНДР.

Войнственото говорене на Ким Йо-чен е обезпокоително, защото показва, че тя ще опита да обвини Южна Корея за всякакво възобновяване на епидемията от КОВИД-19 и се опитва да оправдае следващата военна провокация на Северна Корея, каза пред Асошиейтед прес Лайф-Ерик Ийзли, професор в Университета "Ихва" в Сеул.

Външни експерти предполагат, че вирусът се разпространил в Северна Корея, след като през януари тя за кратко отвори границата си с Китай за товарен трафик, и че разпространението му се е засилило след военния парад и други големи събития в Пхенян през април.