Сестрата на прегазения Филип: Страх ги е да не останат без кола, но не и да погубват живот

В Гърция няма оставени вратички в закона, даде пример Ина Арсова

Новини
09:20 - 06 Септември 2023
3801
Сестрата на прегазения Филип: Страх ги е да не останат без кола, но не и да погубват живот

Сестрата на 15-годишния Филип, който бе прегазен и убит на пешеходна пътека в София, изплака болката си от абсурда на мерките срещу шофьорите-убийци. 

Проблемът е комплексен, на цялата държава - от законодателството, мерките, контролът, който трябва, но не се налага, от обществото и мисленето на хората, че са безнаказани и няма да има последствия, дори да се качат зад волана след употреба на алкохол. В чужбина нещата са различни, там законите и глобите са моментални.

В Гърция няма оставени никакви вратички за обжалване на актовете. И хората, преминат ли границата, започват да се страхуват и карат внимателно. Защо не се страхуват у нас и нарушават правилата?

Това попита Ина Арсова, сестрата на 15-годишния Филип, който бе убит при пресичане на пешеходна пътека в центъра на София.

Не може най-голяма глоба за шофиране след алкохол да е 2000 лв., това е смешно. На такава тясна улица да се шофира с 88 км в час, при никакъв спирачен път и непрестанно усилване на газта - думи нямам, каза още Арсова пред Нова тв.

Тя коментира и информацията, че в колата е имало жена, която до момента не се е показала публично: Тя е била с този човек, преди да се качи той в колата, знаела е какво се случва - в някои държави това е съучастие, а при нас е само разпитана. Има държави, в които собственик на заведение, ако види пил човек да се качи в автомобила си и не го спре или сигнализира, заведението се затваря за година. Тези хора не са съучастни, те трябва да спират близките си да извършват престъпление, каза Арсова.

Филип беше уникално и възпитано дете, никога не е нарушил нито едно правило. Никога не е отишъл на училище без домашно или неподготвен. Никога не би си позволил да пресече на друго място, освен на светофар или пешеходна пътека. Силен дух и присъствие, беше ни за пример на нас, възрастните - как е възможно от малък да е силен и отговорен, разказа сестра му.

Филип много обичал да се разхожда в центъра на София, където е роден и израснал, да излиза с приятели.

Спортуваше от малък. Преди няколко месеца при тренировка си счупи ключицата и думите към родителите му бяха: Съжалявам, че ви причинявам това, защото го водеха по болници. Беше толкова отговорен, беше свикнал да се оправя сам, каза Арсова.

Миналата година Филип изкара отлични резултати на матурите, не заслужаваше по никакъв начин да бъде наказан с подобна съдба. Хората трябва да знаят, че следващото поколение може да е по-добро от нашето, разтрепери се жената.

Хората ги е страх, че могат да останат без кола, а не ги е страх, че могат да погубят животи и да разрушат цели семейства. Има много неща, които могат да се направят, да се започне най-вече със законодателни промени, има много европейски примери. Глобите от актове трябва да се събират адекватно, за да знае всеки, че не е безнаказан, коментира още Арсова.