Сетиха се: 124 години по-късно МОК връчи олимпийски медал на Франция

Вместо за Великобритания, медал от колоезденето бе присъден на французите

Актуални новини
23:20 - 14 Юни 2024
17396
Сетиха се: 124 години по-късно МОК връчи олимпийски медал на Франция

В навечерието на Олимпийските игри в Париж, МОК странно реши да разрови прашясалите архиви и да погледне детайли от един от предишните случи, в които френската столица бе домакин на игрите.

МОК официално лиши Великобритания от медал, спечелен преди 124 години, за да го запише на сметката на Франция.

Случаят е доста любопитен и се развива в колоезденето на втората модерна Олимпиада, тази през 1900 година.

Тогава в надпреварата на 25 километра колоездене на писта, златото отива за французина Люи Бастиен, среброто за британеца Лойд Хилдеранд, а брознът също е на сметката на домакините чрез Аугуст Дюмен.

Макар сребърният медалист Лойд Хилдебранд да е британец, по онова време няма национални олимпийски комитети, а самите състезатели участват на игрите на доста различен принцип от днешни дни.

Така например Хилдебранд, който прекарва по-голяма част от живота си във Франция, кара са френски клубове и печели мястото си на олимпиадата като състезател на френски колоездачен отбор, бе определен от МОК за френски призьор.

Така 124 години след неговия сребърен медал, Хилдебранд остава медалист, но вече не като представител на Великобритания, а като такъв на Франция, макар да е британски гражданин.

Дългото ровене в архивите бе съобразено с тогавашните правила на МОК и е установено, че действително Хилдебранд е участвал на игрите с френска квота, макар самият той да е британски гражданин.

И така решението бе взето, като Франция взе още един медал в историческата вечна ранглиста на Олимпийските игри.