Сеул: КНДР разработва и усъвършенства ядрени оръжия

Новини
12:21 - 11 Октомври 2022
1242
Сеул: КНДР разработва и усъвършенства ядрени оръжия

Северна Корея представлява заплаха за света, защото постоянно развива и усъвършенства ядрените си оръжия, предупреди Президентът на Южна Корея.

В разговор с репортери в Сеул президентът Юн Сук-йол заяви, че Пхенян няма какво да спечели от стремежа си да разработва ядрени оръжия.

"Северна Корея постоянно развива и усъвършенства ядрените си оръжия и заплашва не само Република Корея, но и света, но смятам, че тя няма какво да спечели от ядрените оръжия", цитира агенцията думите на Юн, предадени от Анадолската агенция.

Забележките му дойдоха ден след като Северна Корея обяви, че е провела двуседмични военни учения, като е мобилизирала "тактически ядрени оръжия", и отново отхвърли всякакъв диалог с Южна Корея и САЩ.

Юн също така увери обществеността си да не се притеснява. Въпреки това той заяви, че ядрената заплаха става все по-сериозна с всеки изминал ден и страната му ще бъде готова да отговори на нея заедно със САЩ и Япония.

На 10 октомври лидерът на опозицията в страната Лий Дже Мюн разкритикува съвместните военни учения със САЩ и Япония и ги нарече ход за легитимиране на японските сили за самоотбрана като редовна армия.

"Не можем да си представим деня, в който японски военни ще нахлуят на Корейския полуостров и над полуострова отново ще се вее знамето на Изгряващото слънце, но това може да се случи", цитира агенцията думите на Ли. Той предупреди, че подобен военен съюз може да тласне региона към огнище на напрежение.

Президентът Юн обаче отхвърли опасенията на опозиционния лидер и заяви: "Това притеснение не може да бъде оправдано пред заплахата от ядрени оръжия? Това е, което мисля."