Сеул тренира отбрана при нападение на Северна Корея

В симулацията участват повече от 1000 военни, полицаи и спешни лекари

Новини
12:52 - 27 Декември 2023
1417
Сеул тренира отбрана при нападение на Северна Корея

Южна Корея провежда отбранителни обучения, които симулират нападение на Северна Корея срещу Сеул. Участие взеха повече от 1000 военни, полицаи и спешни медици, предаде "Ройтерс".

Учението идва на фона на повишено напрежение, след като Северът тества междуконтинентална балистична ракета и изстреля първия си военен шпионски сателит.

"Голям урок бе за нас, когато усъвършенстваната отбранителна система на Израел от световна класа безпомощно се огъна при изненадваща атака от Хамас, въоръжена с конвенционална артилерия и примитивни средства", заяви О Се Хун- кмет на столицата.

По думите му войната в Близкия изток доказала, че превъзходните военни способности не означават много, ако врагът организира успешна изненадваща атака.

Ученията в сряда симулираха атаки срещу голямо съоръжение за водоснабдяване, станции на телефонната мрежа и подземен комуникационен и захранващ кабелен коридор.

Разстоянието на Сеул от само 38 км от военната граница със Севера го прави особено податлив на нападение по всяко време, коментира О Се Хун. Столицата е дом на 9.4 милиона души, като други 1.4 милиона работят и ходят на училище там всеки ден.

Кметът на Сеул зае твърдолинейна позиция срещу Северна Корея, твърдейки, че Югът трябва да притежава собствени ядрени оръжия, които били единственият начин да се неутрализира заплахата от Пхенян.

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол обаче изключи възможността за притежаване на ядрени оръжия, като вместо това постави като приоритет укрепването на военния съюз със Съединените щати и възстановяването на връзките за сигурност с Япония.

Ученията се проведоха в деня, в който Южна Корея наложи нови санкции на осем севернокорейци, свързани с ядрени и ракетни програми.